Jill
Jill Culinair 30 jan 2020

Deze citroencake met ricotta en amandelen is smeuïg en heerlijk klef

Door het amandelmeel en de ricotta heeft deze citroencake een smeuïge, ietwat kleffe structuur waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. Dit combineert geweldig met de frisse smaak van citroen. Nodig genoeg mensen uit, want anders eet je deze cake helemaal zelf op (wij spreken uit ervaring).

Dit heb je nodig

  • 120 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 275 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • Zeste van 3 citroenen
  • Zout
  • 4 eieren, gescheiden en op kamertemperatuur
  • 240 gram amandelmeel
  • 300 gram ricotta
  • Amandelschaafsel, ter decoratie
  • Bloemsuiker, ter decoratie
  • Springvorm van 20 cm

Zo bak je een citroencake met ricotta en amandel

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden, vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
  2. Doe de zachte boter, 165 gram suiker, zaadjes van het vanillestokje, citroenzeste en een snuif zout in een grote kom en mix 8 tot 10 minuten tot het mengsel bleek en romig is.
  3. Voeg de eidooiers een voor een toe en blijf kloppen tot je een egaal en luchtig mengsel hebt. Voeg het amandelmeel toe en blijf kloppen. Spatel vervolgens de ricotta door het beslag tot dat helemaal is opgenomen.
  4. Mix in een schone kom de eiwitten tot zachte pieken. Voeg nu de rest van de suiker beetje voor beetje toe en blijf mixen tot de pieken steviger en glanzend worden. Vouw een klein beetje van de opgeklopte eiwitten door het amandel-ricottamengsel tot het volledig is opgenomen. Herhaal met de rest van het eiwitmengsel.
  5. Giet het mengsel in de cakevorm en decoreer de bovenkant met amandelschaafsel. Bak de cake 40 tot 45 minuten op 160 graden, tot ‘ie stevig aanvoelt en de bovenkant goudbruin kleurt.
  6. Laat de cake helemaal afkoelen in de cakevorm en besprenkel net voor het serveren met bloemsuiker.

Met dank aan ons zusje Culy die dit recept bedacht.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Deze citroencake met ricotta en amandelen is smeuïg en heerlijk klef
Sluiten