Column #5: “Uw kindje moet er nú uit, anders kunnen moeder én kind sterven.”

Famme-gastblogger Mathijs F Scheepers, acteur bij Skagen, werkt momenteel aan een monoloog getiteld ‘Sue me modderfokker’. Over een uit de hand gelopen burenruzie. En over zijn veel te vroeg geboren zoontje, met naast hem een stille vader die in zichzelf lijkt te verdwijnen en een moeder die niet weet wat ze verkeerd heeft gedaan.

Tot aan de première van ‘Sue me modderfokker’ op 21 september lees je hier elke week alvast een stukje van dit hartverscheurende relaas. Vandaag: aflevering vijf. 

Benieuwd naar wat voorafging? Lees hier de eerste column van Mathijs.

Op de grond

Om drie uur ’s nachts ging mijn telefoon.

“Ze weten niet goed wat er is,

maar ge kunt het best nu komen zeggen ze.”

Ik heb toen het wereldrecord snel kleren aandoen en in uw auto springen gevestigd. En gemerkt dat door het rood rijden vlotter gaat als er geen verkeer is. En dat een lege kamer uw hart kan doen stilstaan. Want de kamer waar mijn vrouw lag, was leeg toen ik daar binnenkwam.

Leeg zoals in: ook geen bed. Zo’n kamer ziet er heel raar uit zonder bed. Precies of er iemand gestorven is. Zo voelde dat. En niemand wist waar mijn vrouw naartoe was.

Uiteindelijk heb ik haar gevonden op de grond in de buurt van het verloskwartier. Waarom ligt mijn vrouw op de grond samen met een verpleegster? In andere omstandigheden: “alright, haha”, maar nu …

We zijn 28 weken en 1 dag ver. Ik zie de ogen van mijn vrouw zeggen: “Ik wil hier nu nog niet zijn.” Het is 27 september. Achiel is uitgerekend voor 13 december.

Ze wilde naar de wc gaan maar onderweg was ze helemaal weggedraaid en de verpleegster had gezegd “Geen probleem, geen probleem, ga maar rustig liggen”. Geen probleem ziet er in mijn hoofd toch anders uit. Maar ja, weet ik veel, misschien liggen alle vrouwen die gaan bevallen vroeg of laat op de grond tussen de wc en hun bed, dat kan, ik weet daar niets van.

“We hebben de uitslag van het bloedonderzoek. Er is een infectie. Uw kindje moet er nú uit, anders kunnen moeder én kind sterven.” Dat is in ieder geval duidelijk. 13 december gaan we dus niet halen.

Je kunt Mathijs het hele verhaal (over de hond van Hitler, een zwangere vrouw met een lekkende buik en een revolver in het verkeerde kastje), zélf horen vertellen op 21 september 2018 in CC Strombeek. Daarna gaat de voorstelling op tournee door Vlaanderen. Alle info op www.skagen.be.

Reageer op artikel:
Column #5: “Uw kindje moet er nú uit, anders kunnen moeder én kind sterven.”
Sluiten