Column: ‘Gaatje’

Famme-gastblogger Mathijs F Scheepers, acteur bij Skagen, werkt momenteel aan een monoloog getiteld ‘Sue me modderfokker’. Over een uit de hand gelopen burenruzie. En over zijn veel te vroeg geboren zoontje, met naast hem een stille vader die in zichzelf lijkt te verdwijnen en een moeder die niet weet wat ze verkeerd heeft gedaan.

Tot aan de première van ‘Sue me modderfokker’ op 21 september lees je hier elke week alvast een stukje van dit hartverscheurende relaas.

Mathijs Scheepers column

Gaatje

 

“Hoe ver bent u nu?”

“5 maanden.”

“20 weken?“

“Euh, ja zeker.”

“Dat is erg vroeg.”

“Vroeger dan andere mensen die 20 weken zwanger zijn? Haha.”

Soms zijn grappen niet op hun plaats. Ook niet als ze opzettelijk slecht zijn en alleen tot doel hebben om de situatie een beetje draaglijker te maken.

“Hoe bedoelt u erg vroeg?”

“Uw zoontje heeft een klein gaatje gemaakt in de zak met water waar hij in zit en daardoor loopt die zak nu zachtjes leeg. En als die helemaal leeg is voor hij negen maanden oud is, dan is hij dood. Dus het is kwestie van zo weinig mogelijk te bewegen en te hopen dat uw zoontje een beetje meewerkt door misschien af en toe voor dat gaatje te gaan liggen en zo het leeglopen wat tegen te houden.”

“Okee.”

“Concreet betekent dat dat uw vrouw vanaf nu volledig plat moet blijven liggen. De hele tijd. Tot ze bevalt. En hopelijk is dat nog niet voor binnenkort. En plat liggen betekent horizontaal liggen, niet half zitten. Dag en nacht. Ze mag enkel opstaan om naar het toilet te gaan. En om de dag mag ze douchen.”

 

Dat was begin augustus.

 

“Ik wil dat ze zo lang mogelijk thuis blijft. Want als uw zoontje beslist om voor 28 weken te komen dan is hij in 9 op de 10 gevallen een kamerplant voor de rest van zijn leven. En aangezien ziekenhuizen op dit moment vooral bezig zijn met “Kijk eens, wij hebben er eentje van 26 weken levend uitgehaald” en helemaal niet met wat voor een leven dat kind zal leiden, wil ik u zo lang mogelijk uit het ziekenhuis houden. Soms moet men het aanvaarden als de natuur zegt dat het niet zal zijn.”

Mijn vrouw is dan gaan platliggen. En die deed dat heel goed. Maar soms zag ik haar alleen in haar zetel liggen, heel stil en voelde ik hoe zij zich diep van binnen afvroeg: “Wat heb ik verkeerd gedaan?”

Ook het volgende deel staat al online.

Je kunt Mathijs het hele verhaal (over de hond van Hitler, een zwangere vrouw met een lekkende buik en een revolver in het verkeerde kastje), zélf horen vertellen op 21 september 2018 in CC Strombeek. Daarna gaat de voorstelling op tournee door Vlaanderen. Alle info op www.skagen.be.

Reageer op artikel:
Column: ‘Gaatje’
Sluiten