De 10 geboden voor daten als single ouder

Er was eens … een single mama die het tijd vond om terug een lief te zoeken. Óf een dito papa die het toch wel heel stil vond in huis, zo zonder vrouw. Tijd om te daten. Maar, hoe werkt dat ook alweer precies, dat daten? Het is immers al zo lang geleden. En wat als je kinderen hebt?

Die lovers die je vroeger op café had, zijn inmiddels getrouwd, hebben kinderen en een zeer volwassen leven. Jij ook natuurlijk. Met dat verschil dat jij terug single bent. En het vijftien jaar geleden is dat je voor het laatst hebt gedatet.

De kinderen zijn een deel van de week bij hun vader, dus eigenlijk heb je best tijd en zin om het weer te leren. Je hoeft niet meer in shady restaurants af te spreken, maar kiest voor een culinaire hotspot.

Een dikke laag make-up hoeft ook niet meer, want dit is wat het is en je bent geen 23 meer. Waarom hebben veel gescheiden mensen dan toch schrik voor het hele dating-proces?

De 10 geboden voor daten als single ouder

 

Diana Kirschner, auteur van Sealing the Deal: The Love Mentor’s Guide to Lasting Love geeft het verlossende antwoord. Zij stelt dat gescheiden mensen voor lange tijd beschermd zijn voor de boze wereld door hun wederhelft. Dat valt nu weg.

Ook komen ze weer terecht in een wereld waarin ze zich piepjong en onzeker voelen. ‘Belt hij wel?’, ‘Voel ik me aangetrokken tot hem?’, ‘Hebben we wel gespreksstof?’, ‘Waarom ben ik hier in vredesnaam aan begonnen?’, … Dat soort gedachten. Maar als je weet wat je wil, komt het helemaal goed.

10 geboden voor daten als single ouder

1. Bedenk wat je wil

De afgelopen tijd ben je erachter gekomen wat je vooral niet in een man zoekt. Wat wil je dan wel? Ga hier dan ook voor. Ook fijn voor je date: je bent een stuk realistischer geworden.

2. Praat niet over de breuk met je ex

Een veel gemaakte fout. Ook niet als hij er naar vraagt. Zo creëer je onnodig een hoop negatieve energie.

Belangrijk punt: als je nog op het punt staat om in tranen uit te barsten als het om je ex-man gaat, is daten misschien nog niet zo’n goed idee.

3. Word niet competitief met je ex

Het kan zijn dat hij al lang een nieuwe vriendin heeft en misschien wel op het punt staat om weer te trouwen. Ja, en? Het is jouw leven, dus ga op je eigen tempo door dit proces.

4. Wees niet bang voor afwijzing

Vier van de vijf mannen blijken geen boyfriend material.

5. Je kinderen zijn prioriteit

Dat daten is maar al te spannend en kan voor aardig wat afleiding zorgen (‘Oe, weer een sms’je’!), maar hé, je bent moeder. Wees open en eerlijk naar je kinderen, maar stel het dating-proces niet op nummer een.

Wist je trouwens dat het gedrag van een datende moeder direct effect heeft op ‘de kijk op relaties’ die je kinderen later hebben?

6. Zet door

Plan een aantal dates in korte tijd. Zo krijg je inzicht in welke vis er allemaal in de dating-vijver zit.

Daarnaast zet je niet al je hoop in op een enkele persoon en is de kans groot dat er iets leuks tussen zit. Oh, en plan niet alle dates in een weekend. Doordeweekse dagen zijn ook date-proof.

7. Dates fungeren niet als pleister

Wees daarom eerst gelukkig met jezelf, voordat je je gaat binden ‘omdat je je zo alleen voelt’. Oké, een nacht plezier kan natuurlijk nooit kwaad. Ook goed voor je zelfvertrouwen.

8. Wees niet bang om af te wijzen

Er zwemmen meer vissen in de zee. Bovendien zijn het allemaal volwassen mannen. Dus als je een keer zegt ‘nee, bedankt’, dan is dat ook niet erg.

9. Vergelijk niet

Het is logisch dat je vaak aan je ex terugdenkt, maar voortdurend vergelijken is iets wat je doet als je twintig bent. Nu ben je toe aan een nieuw hoofdstuk, niet het vervolg van je vroegere dates.

10. Zeg niet meteen ‘ik wil geen seks op de eerste date’

Dit schrikt mannen af. Dat je dit niet wil, is prima. Maar breng het iets subtieler en in een later stadium op de avond.

De 10 geboden voor daten als single ouder
Reageer op artikel:
De 10 geboden voor daten als single ouder
Sluiten