Paulien
Paulien Kids 13 nov 2018

De harde waarheid over vliegen met kleine kinderen

Vliegen met kleine kinderen. Veel ouders krijgen al stress van het idee alleen. Het is ook absoluut niet gemakkelijk om op een vlotte manier met je kleintje(s) het vliegtuig op te raken. Hier zijn 7 harde waarheden die elke nieuwe ouder met reisplannen moet kennen.

1. Vliegen met baby’s is makkelijker dan met peuters

Wanneer je denkt aan reizen met een baby, hoor je waarschijnlijk een hartverscheurend geween en geschreeuw door je gedachten galmen. Maar het is zeker makkelijker om met een baby te reizen dan met een peuter. Die kan namelijk nog niet rondwandelen of zeuren en zo’n baby is een kei in stilzitten. Je moederinstinct kan er ook voor zorgen dat je kleintje kalm blijft en de hele vlucht lang stil blijft. Wacht wel tot hij twee maanden oud is en al zijn vaccinaties gehad heeft.

2. De veroordelende blikken moet je erbij nemen

Wees voorbereid op de harde blikken van je medereizigers. Deze mensen zien kinderen en denken meteen aan het gekrijs en het getrappel dat daar mogelijk bij komt kijken. Je kan natuurlijk oordopjes meenemen voor de hele vlucht maar daar ben je helemaal niet toe verplicht. Onthoud wel: het lawaai dat je baby maakt is begrijpelijk, maar het geluid van de apps en spelletjes kan je beperken.

vliegen met kleine kinderen

3. Het slaapschema van je kleintje is een goede richtlijn

Als je de vlucht overeen kan laten komen met het slaapschema van je baby of peuter, kan je dat enorm veel zorgen besparen. Het lijkt misschien het slimste om te vliegen wanneer je baby moe is en dus een slapend kindje te hebben op het vliegtuig. Maar een vliegtuig is een interessante plek voor een jong kind met al die nieuwe mensen en lichtjes en beweging. Daardoor zal je kleintje waarschijnlijk wakker blijven en norser zijn. Je plant je vlucht dus best in vlak na een dutje. Zo is je kind alert en gelukkig in de lucht.

4. Schermtijd is een heel goede oplossing

Als je vliegt met een peuter kan schermtijd de ideale afleiding zijn. Zeker als je kleintje niet vaak op een schermpje mag. Denk er wel aan om een hoofdtelefoon mee te nemen. Want je kind kan dan wel genieten van zestien afleveringen van ‘Dora’ op een rij, je medereizigers vinden dat waarschijnlijk minder aangenaam.

vliegen met kleine kinderen

5. Een stevige buggy is onmisbaar

Een kinderwagen meenemen is een geweldig idee. Zo ga je vlot van check-in naar gate. Denk er wel aan dat je de buggy moet afgeven als ruimbagage. Vaak wordt er niet erg voorzichtig omgegaan met ruimbagage dus kies een buggy die tegen een stootje kan of die je toch al niet meer nodig had.

6. Veiligheidscontrole duurt langer met een kind

De veiligheidscontrole duurt beduidend langer als je reist met een kind en alle benodigdheden. Je luiertas, flesjes, buggy, … Alles moet uitgeladen worden en gecontroleerd. Spreek dus af met je partner wie bij het kind blijft en wie bij al die controles is. Dat je een extra kwartier doorbrengt bij de douane is dus onvermijdelijk. Wees hier op voorbereid.

vliegen met kleine kinderen

7. Een plan B is cruciaal

Wanneer je met een kind reist zijn er veel meer kansen dat je je vlucht mist. Je kleintje kan ziek zijn, chagrijnig zijn, niet wakker worden van een dutje, … Kijk dus altijd of je meerdere vluchten op één dag hebt en bereid een plan B voor. Neem ook zeker een annulatieverzekering en zoek op voorhand al even uit wie je moet contacteren als je je vlucht mist.

Lees ook: Apps zonder wifi: perfect voor een reis met kinderen

Fatherly

Reageer op artikel:
De harde waarheid over vliegen met kleine kinderen
Sluiten