Alice
Alice Thuis 25 dec 2019

Waarom samen tafelen zo belangrijk is voor jou, mij en iedereen

Schol! In de maanden december en januari heffen we meer dan eens het glas. Hoewel velen zich wagen aan een alcoholvrije maand of een strikt dieet na de feestdagen, stelt The New York Times dat er gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan de talloze feestjes tijdens de eindejaarsperiode.

Sharing is caring

Naar de kerstfeestjes met familie of vrienden kijken we allemaal uit. De kerstfeestjes op het werk iets minder. Wees eerlijk: waarom zou je je vrije tijd doorbrengen met je baas? Toch wijst onderzoek van de New York Times uit dat samen tafelen, eten delen en tijd spenderen met anderen goed is voor je lichaam en geest.

Onze sociale connecties met anderen hebben krachtige invloeden op onze gezondheid en levensduur, beweert Julianne Holt-Lunstad, professor psychologie aan de Brigham Young University. En deze interacties kunnen we op verschillende manieren aangaan, zoals tijdens de feestdagen bijvoorbeeld wanneer we met familie of vrienden rond de tafel zitten en samen eten.

Endorfines

Of het nu op Kerstmis of Nieuwjaar is: deze momenten staan meestal in teken van samen lekker eten en drinken. Onderzoek wees uit dat er bepaalde endorfines (gelukshormonen) in de hersenen vrijkomen wanneer we samen met anderen tafelen. Hoewel de overvloed aan wijn en desserts wel een aanslag zijn op ons lichaam, zou samen eten ons algemeen welzijn positief beïnvloeden.

Hoewel we dus erg veel belang hechten aan het kopen van cadeaus, het klaarmaken van een kerstdiner of het versieren van de kerstboom, vergeten we soms waar de feestdagen eigenlijk echt om draaien: gezellig tijd spenderen met je naasten. Reden te meer om extra te genieten van de aankomende feestdagen!

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom samen tafelen zo belangrijk is voor jou, mij en iedereen
Sluiten