Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 15 jul 2018

De voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen

Tussen mijn dochters zit 6 jaar leeftijdsverschil. Een verschil waar ik vaak vragen en opmerkingen over krijg. Want het is toch veel leuker als je kinderen dicht op elkaar zitten qua leeftijd? Dan hebben ze toch veel meer aan elkaar? Nee hoor, een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen heeft tal van voordelen!

Ten eerste moet ik wel eerlijk vermelden dat we niet bewust hebben gekozen voor een leeftijdsverschil van 6 jaar. Eerder schreef ik mijn verhaal over mijn zwangerschappen die niet altijd goed eindigden. Inmiddels zijn mijn dochters 13 en 7 en zie ik bijna alleen maar voordelen van dat leeftijdsverschil.

Je oudste snapt veel meer

De oudste was bijna 6 toen haar zusje werd geboren. En alhoewel ik natuurlijk zoveel mogelijk rekening met haar probeerde te houden, kon ik haar ook veel beter uitleggen dat ze soms eventjes op haar beurt moest wachten als haar zusje een schone pamper kreeg. Probeer dat maar eens uit te leggen aan een peuter in de peuterpuberteit!

Geen ruzies in huis

Althans, bijna niet. Waar ik vriendinnen hun kroost met 1 of 2 jaar leeftijdsverschil regelmatig uit elkaar zie halen omdat ze weer eens aan het vechten zijn, laten mijn meisjes elkaar met rust. Ik kan wel zeggen dat dat door mijn briljante opvoeding komt, maar het is meer omdat ze elkaar niet als ‘concurrent’ zien en geen reden hebben om te vechten over wie er nu met dat L.O.L.-popje mag spelen.

Altijd een helpende hand

Voordat je me gaat beschuldigen van kinderarbeid: je oudste kind vindt het vast leuk om te helpen, want dan voelt het zich groot. Geef je ze gelijk een dosis verantwoordelijkheidsgevoel mee.

Een voorbeeld voor je jongste

Hoe leuk is het om op te kijken naar een grote broer of zus? Die je later mee op sleeptouw neemt en je uitlegt hoe je het best make-up aanbrengt of je voetbalschoenen vetert? Eentje die je beschermt op het schoolplein en het voor je opneemt als je moeder weer eens tegen je zeurt? Iemand die je helpt met je huiswerk en misschien nog een oud werkstuk heeft liggen dat je over kan nemen, is ook mooi meegenomen.

Altijd een babysit

Als je oudste oud genoeg is, schakel je haar in als babysit. Wel tegen betaling natuurlijk. Maken ze er een gezellig avondje zonder papa en mama van.

Het legenestsyndroom stel jij nog eventjes uit

Over een aantal jaar zitten jouw vriendinnen met het legenestsyndroom, omdat al hun kuikens zijn uitgevlogen en op kot zitten. Jij hebt je oudste uitgezwaaid en knuffelt dan nog een paar jaar extra met de jongste (als die puber dat wil, tenminste).

Reageer op artikel:
De voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen je kinderen
Sluiten