Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 25 feb 2018

De voordelen van je kind op je eigen manier opvoeden

Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, raak je weleens verward door alle adviezen die je krijgt. Online vind je duizenden artikels over hoe je je kind zou moeten opvoeden en ook opvoedboeken zijn er genoeg. Maar waarom voed je je kind niet op je eigen manier op?

De schrijvers van die boeken hebben het ook niet altijd bij het rechte eind, want ieder kind is nu eenmaal anders. Ga eens wat vaker op je eigen gevoel af.

De voordelen van je kind op je eigen manier opvoeden

Je kind staat meer open voor avontuur

Als jij niet bang bent om je kind vanaf jonge leeftijd overal mee naartoe te nemen, dan vindt-ie het vanzelf heel normaal om erop uit te trekken. Alleen maar lekker veel thuis blijven zitten: daarmee wakker je de zin voor avontuur van je kind niet bepaald aan. Neem je baby vaak mee uit wandelen, laat je kind ook eens bij oma en opa slapen, maak met je peuter spannende boswandelingen, neem  je kleuter mee op reis, … Als je je kinderen een gezonde zin voor avontuur meegeeft, hebben ze later honger hebben naar meer.

De voordelen van je kind op je eigen manier opvoeden

Je kind vindt dingen niet snel gek of vreemd

Iemand van een andere afkomst die er bijzonder uitziet? Twee mensen van het gelijke geslacht die elkaar kussen? Een jongetje met het syndroom van Down? Leer je kind dat ‘anders’ leuk is en dat de wereld maar saai zou zijn als iedereen hetzelfde was. Zo voed je je kind op tot een niet-veroordelende volwassene. Wil je een kind met een open mind? Geef ze dan vooral jouw open blik mee.

Je kind durft voor zijn mening uit te komen

Het is zo verleidelijk om je kind te behoeden voor alle negativiteit. Natuurlijk wil je niet dat je kind gepest wordt op school. Of buitengesloten wordt op de sportclub. Maar … je wil ook niet dat je zoon of dochter niet voor zijn of haar mening durft uit te komen. Dat ze dingen niet zeggen uit angst om niet te worden gerespecteerd. Leer je kinderen daarom dat ze altijd voor hun mening moeten uitkomen en dat ze zich daarvoor nooit moeten schamen, ongeacht wat ‘de groep’ vindt. Doen jullie dat als ouders ook? Dan nemen ze dit vanzelf over.

Je kind wordt al vroeg zelfstandig

Natuurlijk laat je je kleuter niet buiten spelen zonder toezicht. En wanneer ze zes zijn, laat je ze niet alleen thuis. Maar laat hen eens zelfstandig een boodschap halen bij de supermarkt om de hoek. Zelfstandig, ben je gek? Jij loopt er natuurlijk een paar meter (onopvallend!) achteraan om te checken of het goed gaat, ze niet met vreemden meegaan en niet oversteken zonder te kijken.

De voordelen van je kind op je eigen manier opvoeden

Je kind weet dat het tegen jou áltijd de waarheid kan zeggen

Volgens de norm mag je niet liegen. Dat weet iedereen. Maar … in de praktijk wordt deze norm weleens overschreden. Probeer je kinderen zo op te voeden dat ze weten dat ze álles tegen jullie kunnen zeggen. Maar dan ook altijd. Dat ze weten dat niks vreemd is. Alles wat ze voelen, denken en meemaken, moet bespreekbaar zijn.

Eigenlijk is ‘flexibiliteit’ het codewoord. Want daar draait het allemaal om. Flexibele ouders voeden flexibele kinderen op. Dus kijk naar alle normen en waarden met je eigen blik. En geef er een eigen draai aan die bij jou en je gezin past. Met de voordelen die het oplevert, heb je vast wat motivatie gevonden om je kind op jouw manier op te voeden.

 

Reageer op artikel:
De voordelen van je kind op je eigen manier opvoeden
Sluiten