Valerie
Valerie Body & beauty 30 aug 2018

Deze lichaamsveranderingen blijven ook na de bevalling

Hilarisch understatement: je lichaam verandert tijdens een zwangerschap. Zo gaat dat in die periode van negen maanden waarin een ander mens in jouw lichaam groeit en jouw lichaam dat mensje ook even op de wereld dropt. Sommige van die veranderingen zijn blijvend.

1. Je haar valt uit, verandert van kleur of textuur

lichaam veranderingen na zwangerschap

Onder invloed van het hormoon oestrogeen krijgt je haar tijdens de zwangerschap een ware boost. De groei wordt gestimuleerd, je lokken worden veel dikker en je krijgt die natuurlijke shine die je anders enkel ziet in een reclame voor Pantene.

Na de bevalling komt je haar echter terug in zijn normale cyclus, waardoor menig vrouwen last krijgen van haaruitval. En je verliest veel haar. Bijna een halve pruik per douchebeurt.

Daarbij kan ook de kleur (hallo grijze haren!) van je haar licht wijzigen. En zelfs de structuur van je haar kan veranderen.

2. Je borsten krimpen

Manlief is waarschijnlijk heel erg enthousiast over het effect van de zwangerschap op je borsten. Maar helaas is dit effect niet blijvend. Wanneer je borsten geen melk meer produceren, bestaat de kans dat je meisjes een cupje kleiner worden dan voor je zwangerschap. Neem nu bijvoorbeeld een vrouw met een pronte B-cup voor de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan zij (en hij) genieten van een volle D-cup. Maar enkele maanden na de bevalling en de borstvoeding kan de vrouw achterblijven met een A-cup.

3. Je maandstonden zijn heviger

Na de bevalling is het normaal dat je nog enkele weken last hebt van bloedingen. Zowel bij een natuurlijke bevalling als bij een keizersnede. Normaal keren je maandstonden terug twee weken nadat je gestopt bent met borstvoeding geven. Veel vrouwen merken op dat hun menstruatie na de bevalling gepaard gaat met meer bloedverlies dan voor de zwangerschap.

4. Je lichaam is breder

Oké, dat de buik groeit tijdens een zwangerschap is niet meer dan normaal. Maar waar veel vrouwen niet bij stilstaan is dat om ander mens in je lichaam te laten groeien, ook je ribbenkast moet uitbreiden. En voor een vlotte bevalling zullen ook je heupen iets wijder worden. Het is dan ook normaal dat je na de bevalling niet onmiddellijk je normale heupen en borstkas terug krijgt. Bij sommige vrouwen die na de bevalling terug op hun pre-babygewicht zijn, heeft hun figuur niet meer de pre-babyvorm aangenomen.

5. De donkere lijn op je buik blijft

lichaamsveranderingen na zwangerschap

Ook je huid verandert tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen. Zo kunnen je tepels donkerder worden. Vreemd genoeg ontstaat er bij sommige vrouwen ook een donkere lijn, genaamd Linea Nigra die dwars over je buik geen loopt. Normaal verdwijnt deze lijn weer na de bevalling, van zodra je terug op een normaal hormonenpeil komt. Maar bij sommige vrouwen blijft die lijn permanent aanwezig. Normaal kan je ze, in overleg met een dermatoloog, laten verwijderen

6. Een schoenmaat groter

Wanneer je een baby verwacht, zwelt letterlijk elk lichaamsdeeltje op. Je favoriete sandaaltjes aantrekken kan een ware hel zijn. Maar ook na de zwangerschap bestaat de kans dat je niet zomaar je voeten in je favoriete schoenen kan laten glijden. Zo zijn er vrouwen die na de zwangerschap achterblijven met een grotere schoenmaat. Op zich hoeft dit geen drama te zijn, want het geeft je een geweldig excuus om nieuwe schoenen te gaan kopen!

7. Je vingers blijven dikker

Net als je voeten zwellen ook je vingers op. Maar ook na de bevalling kan het zijn dat je trouwring je niet meer past. Soms lijkt het er zelfs op dat je knokkels zijn veranderd van vorm. Normaal zou je opnieuw je ringen aan je vingers moeten kunnen schuiven zodra je weer op je pre-babygewicht bent.

8. Je wordt sneller dronken

veranderingen lichaam na zwangerschap

Tijdens de zwangerschap was je waarschijnlijk negen maanden lang nuchter. Of dronk je toch in heel beperkte mate. De kans is dus groot dat je na je bevalling reeds halfweg je aperitief al plezant aangeschoten bent. Dit is helemaal niet verwonderlijk, aangezien je net 40 weken zonder alcohol hebt doorgebracht en je dus dezelfde tolerantie hebt als toen je je allereerste biertje dronk.

Reageer op artikel:
Deze lichaamsveranderingen blijven ook na de bevalling
Sluiten