Zijn diepvriesgroenten nu echt ongezonder dan verse?

Culinair

Soms heb je weinig tijd (lees: je hebt altijd weinig tijd) dus grijp je vast weleens naar diepvriesgroenten. Alles is beter dan geen groenten, toch? Ons zusje Culy zocht uit of diepvriesgroenten nu echt zoveel minder gezond zijn dan verse.

Zijn diepvriesgroenten (on)gezond?

Wat blijkt? Die bevroren struikjes bloemkool bevatten evenveel vitaminen als een verse bloemkool en soms zelfs … meer.

Dat zit zo: groenten worden ingevroren op het moment dat hun voedingswaarde optimaal is. Ze worden eerst geblancheerd (heel kort gekookt) en dan meteen in de vriezer gepleurd, waardoor ze niet verder kunnen rijpen/rotten.

Verse groenten daarentegen rijpen lekker door tot ze gekookt worden en beginnen enzymen aan te maken die ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt.

Tegen de tijd dat jij eindelijk die zak wortels opmaakt zijn ze dus vaak al een deel van hun vitamines verloren. Dit in tegenstelling tot de vers ingevroren diepvriesworteltjes. Die behouden in de vriezer al hun vitaminen tot wel een jaar of zelfs langer. Dus, ze zijn allebei gezond, maar je moet verse groenten wel op tijd opeten.

Lees ook: Groenten en fruit die je niet in de koelkast moet bewaren