Alice
Alice Thuis 20 dec 2019

Deze dingen vraag je het best niet tijdens het kerstdiner

It’s the most wonderful time of the year! Althans, dat zou toch moeten. Hoewel Kerstmis in teken staat van gezellig tijd spenderen met je (schoon-)familie, zijn er toch ook altijd wel nonkels of tantes die met bepaalde vragen de feestvreugde serieus kunnen temperen. Als je de sfeer dus niet naar beneden wil halen, stel je de volgende vragen beter niet.

Deze dingen vraag je best niet tijdens het kerstdiner

1. ‘Waarom eet je geen …?’

‘Eet je dan wel vis?’ Een vraag die veel vegetariërs voorgeschoteld krijgen. Je keuze om bewuster met je eetpatroon bezig te zijn, wekt bij anderen vaak nieuwsgierigheid op. Welke argumenten je ook hebt om te stoppen met vlees of zuivel eten: het is je eigen, weloverwogen keuze.

Denk er ook aan dat mensen om gezondheidsredenen bepaald voedsel van het menu schrappen. Iemand kan minder suiker eten vanwege diabetes. Een ander kan vanwege een allergie bepaalde voeding laten staan tijdens het kerstdiner.

Als je toch nieuwsgierig bent naar een bepaalde keuze, is het de kunst om de vraag zonder oordeel te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Wat leidde tot je keuze om te stoppen met vlees eten?’ Zo geef je de ander ook de ruimte om zijn keuze te motiveren.

2. ‘Wanneer beginnen jullie eindelijk aan kinderen?’

Over deze vraag verschillen de meningen. Sommigen hebben helemaal geen moeite om hun kinderwens te bespreken, anderen houden het liever privé. Toch vinden jonge vrouwen deze vraag vaak ongepast.

Hoewel je schoonouders niet kunnen wachten om opa of oma te worden, praat je er zelf misschien liever niet over tijdens het kerstdiner. Realiseer je dus dat de vraag altijd voortkomt uit goedbedoelde interesse. Wil je er echt liever niet over praten? Geef dat dan op een eerlijke en vriendelijke manier aan of zeg al knipogend dat je aan de persoon in kwestie als eerste zult vertellen wanneer het zover is.

3. Controversiële onderwerpen

In ieder gezelschap zit wel iemand die graag en luid zijn visie op de wereld verkondigt. Prima, maar controversiële onderwerpen zoals de Zwarte Pieten-discussie of politieke partijen zijn geen geschikt onderwerp tijdens het kerstdiner.

Mocht je elkaar naar bepaalde meningen vragen, doe dit dan alleen als je ook echt naar andermans argumenten wilt luisteren. Soms is het ook beter om het gesprek te beëindigen met we agree to disagree. Kerstmis draait tenslotte om vrede op aarde.

4. Te lang doorgaan over gewicht

Een compliment krijgen is altijd leuk, ook als je (bewust) bent afgevallen. Wie echter worstelt met gewicht, staat hier liever niet mee in de schijnwerpers. Het gevoel dat een kilo erbij of eraf al bij binnenkomst wordt beoordeeld, kan een ander erg onzeker maken.

Heb je er al aan gedacht dat er niet altijd een leuke oorzaak achter die gewichtstoename- of  verlies zit? Denk aan medicatie of een bepaalde ziekte. Daar wil je het liever niet te lang over hebben als er ondertussen tien ogen op je gericht zijn. Daarom kun je een complimentje best in het voorbijgaan geven, zonder dat je per se een reactie verwacht.

5. ‘Je bent zo leuk, waarom heb je nog geen partner?’

Wie jaar in, jaar uit als single aanschuift, kan het gebruikelijke kruisverhoor missen als kiespijn. Alle goedbedoelde vragen over andermans relatiestatus kunnen singles het gevoel geven dat ze het helemaal verkeerd aanpakken. In plaats van het kruisverhoor over de vrijgezellenstatus, is het een beter idee om te benadrukken hoe leuk je het vindt dat zij (of hij) er is.

Een geschikt onderwerp vinden

Nu je weet wat je zeker niet ter sprake brengt, vraag je je misschien af waar je het wel over kan hebben. Deze gespreksonderwerpen zijn uitermate geschikt voor tijdens het kerstdiner. Je hoef dus zeker niet bang te zijn voor awkward silences.

Ook interessant:

Famme.nl

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Deze dingen vraag je het best niet tijdens het kerstdiner
Sluiten