Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Psyche 29 apr 2018

Deze dingen doe je beter niet als je een mentaal sterk kind wil opvoeden

Een kind mentaal sterk opvoeden betekent niet dat hij nooit mag huilen. Noch dat er nooit iets misgaat en hij zich door niets of niemand klein laat krijgen. Een mentaal sterk kind is niet immuun voor teleurstellingen, maar heeft wel de veerkracht om na zo’n teleurstelling weer op te krabbelen. 

Het ene kind heeft van nature wat meer veerkracht dan de ander. Het goede nieuws is dat je dat als ouder je kind ook een beetje kan aanleren. Door de volgende dingen níét te doen, staat je kind wat sterker in z’n schoenen.

1. Een slachtofferrol toestaan

Niet als eerste worden gekozen bij turnen of een onvoldoende halen voor een toets maakt een kind geen slachtoffer. Afwijzing, falen en onrechtvaardigheid horen bij het leven.

Ga daarom niet mee in het zelfmedelijden van een kind. Leer het dat hoe zwaar of oneerlijk de omstandigheden ook zijn, een kind altijd positief kan reageren.

2. Voed niet op vanuit schuldgevoel

Toegeven aan je schuldgevoel leert een kind dat schuld ontoelaatbaar is. Kinderen die met die gedachte worden opgevoed, kunnen zo nooit ‘nee’ zeggen tegen een vriendje dat zegt ‘als je een echte vriend bent, mag ik je huiswerk kopiëren’.

Laat je kind zien dat ongemakkelijke gevoel van schuld je niet weerhoudt om verstandige beslissingen te nemen.

3. Van je kind het centrum van het universum maken

Als kinderen groot worden met het idee dat alles om hen draait, denken dat ze iedereen zich aan hen moet aanpassen. En egoïstische kinderen zijn meestal niet de kinderen die het later ver schoppen in het leven.

Leer je kind focussen op wat het de wereld kan bieden in plaats van wat op de wereld hém kan bieden.

4. Keuzes bepalen op grond van angst

Kinderen grootbrengen in een beschermende bubbel bespaart je misschien een boel zenuwen, maar het altijd op veilig spelen, kan je beter vermijden. De beste manier om een angst te overwinnen is de angst recht in het gezicht kijken.

Zo voed je een moedig kind op dat nooit bang is om uit zijn comfortzone te stappen.

5. Je kind het laatste woord geven

Je kind laten dicteren wat jullie vanavond eten of waar jullie naartoe op vakantie gaan, geeft het meer macht dan het aan kan. Want bij macht komt verantwoordelijkheid kijken.

Laat het zijn zegje doen en betrek ‘m bij keuzes zodat het weet dat zijn mening er ook toe doet. Maar onthou dat de eindbeslissing en de eindverantwoordelijkheid bij jou ligt.

6. Perfectie verwachten

Verwachten dat je kind het goed doet is gezond, maar perfectie verwachten werkt averechts. Leer je kind dat het oké is als er een keer wat misgaat.

Het is normaal om niet geweldig te zijn in álles wat je doet. Kinderen die er naar streven de beste versie van zichzelf te zijn in plaats van het beste in álles, laten hun zelfwaarde niet afhangen van hoe ze presteren ten opzichte van anderen.

7. Verantwoordelijkheid ontnemen

Klusjes ontzien of een kind vrijspreken van een bijbaantje kan verleidelijk zijn, want natuurlijk gun je een kind een zo zorgeloos mogelijke jeugd.

Maar kinderen die taakjes doen die passen bij hun leeftijd, raken niet opgebrand. Op die manier doen ze zelfs de mentale kracht op uit te groeien tot een verantwoordelijke volwassene.

8. Kids beschermen tegen pijn

Gekwetst worden, bang zijn, verdriet: het hoort er allemaal bij. Een kind die gevoelens laten ervaren, geeft het de kans om te leren omgaan met tegenslag.

Geef je kind de sturing en steun die het op dat moment nodig heeft zodat leert dat wanneer alles misgaat, het uiteindelijk wel weer goedkomt.

9. Je kinderen behoeden voor fouten

Huiswerk corrigeren, iedere keer checken of ze hun brooddoos wel mee hebben en hen constant herinneren aan afspraken. Daar hebben je kinderen niets aan.

De consequenties van het niet doen zijn de beste leermeester. Als je kind het af en toe verbrodt, leert het prima hoe het voortaan dus niet moet.

10. De snelste route nemen om van het gezeur af te zijn

Toegeven aan een zeurend kind of iets doen voor haar/hem maakt het leven een stuk makkelijker, maar met die snelste route kweek je ongezonde gewoontes op lange termijn.

Laat zien wat een uitgestelde beloning betekent en leer hen de makkelijke weg te weerstaan. Zo zijn ze sterk genoeg om vol te houden en niet direct de handdoek in de ring te gooien als het even tegenzit.

Reageer op artikel:
Deze dingen doe je beter niet als je een mentaal sterk kind wil opvoeden
Sluiten