Lena
Lena Thuis 25 apr 2019

Doe mee met de dopjesactie voor de blindengeleidehonden

Gisteren was het de Internationale Dag van de Geleidehond. Wist je dat het opleiden en onderhouden van zo’n assistentiehond 25 000 euro kost? Daarom startte het Belgisch Centrum voor Geleidehonden te Tongeren een dopjes-inzamelactie.

Sinds het begin van de actie in 2006 heeft het BCG meer dan 3000 ton dopjes ingezameld. Hiermee konden 37 blindengeleidehonden opgeleid worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BCG Tongeren (@geleidehond.be) op

Hoe jij kan helpen?

Haal de plastic dopjes van je PMD-flessen en steek deze in een doos of zak. Zorg er wel voor dat de dopjes nog in goede staat zijn en dat ze droog en proper zijn, anders kunnen ze geweigerd worden.

Niet toegelaten zijn dopjes met een diameter groter dan 25 cm, wijnkurken, metalen of rubberen doppen en kroonkurken.

Inzamelpunt

Puilt je zak of doos uit van de dopjes? Dan kan je deze binnenbrengen bij een inzamelpunt in de buurt. Dit kan een particulier zijn, een school, een winkel, …

De dopjes worden vervolgens doorverkocht als grondstof aan een recyclagebedrijf. Ze worden onder andere verwerkt tot duurzame paletten. Die vind je vaak in de voedingsindustrie omdat ze hygiënischer zijn dan houten paletten.

Geleidehond

Wanneer een puppy verkozen is, logeert hij eerst een jaartje bij een gezin thuis. Zo kan hij gewoon worden aan de alledaagse geluiden en situaties. Het gezin doet dit geheel vrijwillig. Het BGC betaalt wel de dierenartskosten alsook het eten en de verzorging.

Hierna gaat de ondertussen volwassen hond naar het centrum en wordt hij opgeleid tot een echte geleidehond. Als laatste traint de hond ook nog samen met zijn nieuw baasje: een blinde of slechtziende. De nazorg van de hond wordt ook volledig door het BCG betaald.

Draag ook jouw ‘dopje’ bij!

Meer lezen?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Doe mee met de dopjesactie voor de blindengeleidehonden
Sluiten