Rachelle
Rachelle Persoonlijk 11 mrt 2019

Do’s & don’ts: hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?

Vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel het helaas nog steeds een taboe is, kennen we allemaal wel iemand in onze omgeving bij wie de kinderwens maar niet in vervulling wil gaan. 

Hierbij een paar duidelijke do’s & don’ts:

Don’ts

Nonchalant zijn

“Ach, maak je niet druk, het komt vanzelf wel.” Of: “Je bent nog zo jong!” Dit soort advies schiet vaak in het verkeerde keelgat bij vrouwen. Het punt waarop je nog nonchalant met een kinderwens om kan gaan, is al lang voorbij. Ook de leeftijd heeft hier niets mee te maken. Vrouwen hebben een kinderwens en ongeacht hoe oud ze zijn, ze zijn erg triest als het niet lijkt te lukken.

Klagen over je kinderen

“Mijn kinderen zijn elke dag zó druk, neem er maar een van mij!” Natuurlijk mag iedereen af en toe klagen, maar dit zijn klachten waar vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zich niet in kunnen verplaatsen. Pick your audience.

Zwangerschapsnieuws meedelen

“Kijk, Meghan Markle is 3 maanden na haar huwelijk al zwanger!” Of: “Wauw, check de zwangerschapsaankondiging van die ene vriendin op Instagram!” Deze nieuwtjes zullen niet altijd in goede aarde vallen bij vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Zwangerschapsaankondigingen drukken deze vrouwen juist weer met de neus op de feiten, waardoor het lastig voor ze kan zijn. Wat je ook zeker moet doen: nieuws over een nieuwe zwangerschap vermijden. Anders zullen ze zich weer enorm buitengesloten voelen. Zeg het dus op een iets subtielere manier. 

Helemaal niets doen of zeggen

Dit is misschien wel het slechtste dat je kan doen zodra een vriendin haar vruchtbaarheidsproblemen met je deelt. Ze heeft waarschijnlijk ongelooflijk veel moed bij elkaar geraapt om dit onderwerp te bespreken. Stilte is dan extra pijnlijk.  Maar wat zeg je dan wél? Hieronder vind je enkele tips.

Do’s

Geef haar de leiding in gesprekken

Als je vriendin begint over haar vruchtbaarheidsproblemen, laat haar dan in the lead over wat ze wel en niet wil delen. Geef ook eerlijk aan dat je haar gevoelens niet wilt kwetsen en dat ze zeker geen antwoord hoeft te geven als ze dat niet wil. Vraag ook of ze het op prijs stelt als je af en toe het onderwerp bij haar aanhaalt. Sommigen voelen zich zo gesteund, anderen willen eerder met rust gelaten worden.

Steun haar in zware beslissingen

Of je vriendin kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling of juist niet, steun haar in deze beslissing. Laat haar dit weten, stel vragen over de behandeling en over de periode die haar te wachten staat. Vermijd goedbedoelde advies zoals: “weet je wel hoeveel IVF kan kosten en hoe zwaar dit lichamelijk en mentaal kan zijn?” Je vriendin is hier echt al wel van op de hoogte.

Leid groepsgesprekken af van baby’s.

Als je vriendin jou in vertrouwen heeft genomen over haar kinderwens, kan je er vanuit gaan dat ze wil dat je dit niet deelt met anderen. Zo kunnen er vaak genoeg groepsgesprekken ontstaan over babynieuws. Help je vriendin door het gespreksonderwerp subtiel te veranderen.

Zorg voor afleiding

Als je vriendin al langer aan het proberen is om zwanger te raken, zal je merken dat er steeds meer druk op haar schouders komt te liggen. Vooral de laatste weken van de cyclus, vlak voor de menstruatie (of zwangerschap) kunnen zenuwslopend zijn. Probeer haar daardoor af te leiden met een lunch, een bioscoopje, een shopmiddag of een etentje. 

Meer over vruchtbaarheidsproblemen?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Do’s & don’ts: hoe steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen?
Sluiten