Driesecondenregel of niet, wil je dat gevallen snoepje nog wel opeten?

Body & beauty

Een peuter die zonder morsen een koek opeet bestaat niet. Snel schiet je hand naar de grond om dat koekje van de grond te redden. Als je het al niet meer aan je kind geeft eet je het gauw zelf op en dankzij de driesecondenregel kan het niet eens kwaad om snoep van de grond eten, toch? 

Je bent niet de enige die schouderophalend ‘driesecondenregel’ mompelt alvorens dat gevallen snoepje terug in je mond te proppen. Die regel bestaat al zo lang dat niemand precies weet waar hij vandaan komt en er zijn zoveel variaties (in het Engels is er sprake van de five second rule, en wie van je vrienden roept steevast ‘tiensecondenregel’?) dat niemand nog weet hoe lang eten op de grond mag blijven liggen voor het oneetbaar wordt.

Slaat de driesecondenregel ergens op?

Het zal je misschien niet verbazen, maar de driesecondenregel is een bakerpraatje. Dat zeggen twee voedingswetenschappers in hun recent boek ‘Did You Just Eat That‘, waarin ze allerlei voedselmythes onder de loep nemen.

Wat eten van de grond oprapen betreft menen Paul Dawson en Brian Sheldon (niet Sheldon van ‘The Big Bang Theory’dat er afdoende bewijs is dat bacteriën niet wachten tot jij de kans hebt gehad om je eten weer op te rapen, maar meteen op dat gevallen snoepje springen.

Waarom denken we dat de regel waar is?

Om te weten te komen of de regel klopte, testten Dawson en Sheldon hoeveel bacteriën (salmonella om precies te zijn) er op voedsel zaten nadat het vijf, dertig en zestig seconden op de grond had gelegen. Daaruit bleek dat hoe langer eten op de grond ligt, hoe meer bacteriën hun weg er naartoe vinden.

Snel zijn is dus de boodschap, want hoe sneller je het opraapt, hoe minder bacteriën er op je snoepje zitten, toch? Inderdaad, maar dat wil niet zeggen dat er binnen die drie seconden helemaal géén vieze beestjes zijn verschenen.

Overigens hangt het van het soort eten af hoe snel en hoeveel bacteriën het bereiken. Een stuk watermeloen trekt bijvoorbeeld sneller en meer bacteriën aan dan een beschuit, omdat die mormels zich sneller kunnen voortbewegen in een vochtige omgeving.

De bottomline: de driesecondenregel is geen vrijgeleide om zomaar van de vloer te eten.

Bron: Men’s Health