Jill
Jill Kids 1 dec 2018

De dubbelrol van oma die iedere week op de kleinkinderen past

Het gebeurt als maar vaker dat oma wekelijks een vaste dag op de kleinkinderen past. Daar ben je haar uiteraard heel dankbaar voor, want je bespaart je heel wat centjes. Maar dat bij oma andere regels gelden dan thuis is niet zo leuk. Dat komt door de dubbelrol van oma.

Routine

Dat oma de kleinkinderen wat verwent is helemaal geen probleem. Maar wanneer oma een (of meerdere) dag(en) per week een hele dag op de kinderen past kan het lastig worden. Ze is dan immers niet alleen oma, maar ook opvoeder zoals mama en papa.

Opvoeding

Uiteraard mag zelfs oma niet ál jouw regels aan haar laars lappen. Als er dingen zijn die jij principieel niet (of wel) doet, dan moet ook oma zich daar aan houden. Haar dat duidelijk maken is niet altijd simpel.

dubbelrol oma

Als je haar over iets aanspreekt leg dan steeds je beweegreden voor die beslissing uit. Geen cola meer na 16u? Dat is omdat je kind anders slecht slaapt en de dag nadien met een slecht humeur rondloopt. Vindt je moeder dat haar kleinkind soms een time-out nodig terwijl jij het nut van zo’n straf niet inziet? Dan leg je uit hoe jij het aanpakt en waarom dat bij jouw kind beter werkt.

Komen jullie niet tot een compromis? Weet dan dat kinderen verdraaid goed weten dat bij oma andere regels gelden dan thuis. Ze zijn snugger genoeg. Wil je het hen toch expliciet duidelijk maken. Praat er dan over met je kinderen en maak duidelijk dat ze bij oma met de handen tegen het raam mogen hangen, maar dat dat thuis niet het geval is. Springen op de zetel? Ja bij oma, nee bij mama en papa.

‘Bij oma mag dat wel’

Betekent dat dat oma helemaal geen oma meer mag zijn? Uiteraard niet. In de onofficiële definitie van die titel vormt die verwennerij de kern van het begrip. Hoe zuur het ook is voor mama dat ze vroeger zelf altijd haar groentjes moest opeten, terwijl de kleinkinderen macaroni met kaas krijgen voorgeschoteld (met een ijsje als dessert).

dubbelrol oma

Oma wil namelijk dat die uurtjes met haar kleinkinderen in de eerste plaats gezellig zijn. Dat oppassen is de ultieme kans om qualitytime met haar oogappels door te brengen en ze wil die momenten voor hen even kostbaar maken. Als dat betekent dat ze een koekje meer eten als anders, dan is dat voor haar geen probleem.

Als ouder moet je hier begrijpen dat oma vaak ook simpelweg meer tijd heeft om met haar kleinkind te spelen. Bij jou thuis bestaat de avondroutine uit een boek waarna je kind onverbiddelijk in zijn bed moet liggen. Bij oma kan er nog een tweede of derde boek af omdat ze daar simpelweg tijd voor heeft.

Lees ook: Wat een man nooit tegen zijn schoonmoeder moet zeggen

Reageer op artikel:
De dubbelrol van oma die iedere week op de kleinkinderen past
Sluiten