Ciara
Ciara Kids 7 aug 2018

Duurzaam opvoeden voor dummies

Sinds je ouder ben geworden denk je waarschijnlijk net iets vaker aan het milieu. Je wilt immers niet dat je kind later de pineut is. Maar hoe informeer je de generatie van morgen over de milieuproblematiek en hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind? Duurzaam opvoeden voor dummies: deze tips helpen om de dialoog te openen en positieve verandering te brengen. 

Je bent wat je eet

Het hoeft niet te verbazen dat het zowel voor het milieu als voor je baby beter is om zelf voeding te maken. Je kunt puur (biologisch) eten maken met bijvoorbeeld seizoensgroenten. Je kunt de voeding nadien ook bewaren en meenemen in herbruikbare verpakkingen. Er bestaat ook biologische flesvoeding voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen of willen geven.

duurzaam opvoeden voeding

Wasbare luiers

Een pasgeboren kindje betekent veel luiers en babydoekjes. Je staat er niet bij stil hoeveel luiers je zo dagelijks in de afvalbak kiepert. Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven zoals wasbare luiers (lekker retro want dat gebruikten onze grootouders ook). Ook wasbare billendoekjes zijn te vinden evenals duurzame varianten bijvoorbeeld op basis van biologisch afbreekbare houtpulp.

Kinderkleding

De productie van kleding heeft een zware impact op het milieu. Daarenboven groeien baby‘tjes enorm snel. Duurzaam is babykleding dus op zijn minst.

Overweeg daarom om tweedehands kleertjes te kopen of vraag aan bevriende mama’s of zij nog kleding hebben liggen waar hun kinderen uit zijn gegroeid. Een stuk beter voor de wereld en je kind ziet er net zo goed uit.

Speelgoed

De meeste kinderen hebben een enorme lading speelgoed waar ze na vijf minuten spelen alweer op uitgekeken zijn. Kies dus voor dingen waar ze zich langer mee kunnen vermaken, of laat hen gewoon buitenspelen. Daarnaast is speelgoed van hout beter dan speelgoed van plastic. Ook hier kun je kijken of je iets tweedehands kunt kopen.

duurzaam speelgoed

Koken

Als je kinderen ouder worden is het belangrijk dat ze ook zelf leren over eten. Het is zelfs een essentieel onderdeel van een duurzame opvoeding. Je kunt samen biologische seizoensgroenten uitzoeken en ze leren over voedselverspilling, en hoe je dat kunt voorkomen. Een win-winsituatie, omdat je zelf uiteindelijk ook minder in de keuken hoeft te staan!

Buitenspelen

Contact met de natuur is enorm belangrijk en wakkert de appreciatie voor moederaarde aan. Mensen die begaan zijn met de natuur zijn gelukkiger en meer gemotiveerd om zich in te zetten voor de wereld. Laat je kinderen dus veel en vaak buiten spelen, neem hen af en toe mee naar het bos en ga misschien zelfs een keer kamperen.

Fiets fun

Veel ouders zetten hun kinderen onderweg naar het werk af aan de schoolpoort. Dat spaart tijd uit. Maar als je je kind aanleert om vaak te fietsen of te voet te gaan, zullen ze later geneigd zijn om de auto vaker aan de kant te laten staan. Daarenboven is beweging goed voor de gezondheid van je oogappel.

duurzaam opvoeden fiets

Dialoog

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: maak je kinderen bewust van de milieuproblematiek. Vertel hen – op een niet al te angstaanjagende manier – over de opwarming van de aarde, over voedselverspilling, over alle andere dingen die ze moeten weten. Er zijn boeken en programma’s op kindermaat die je kunnen helpen bij duurzaam opvoeden.

Lees ook: Op deze manieren kun je je beautyroutine verduurzamen

Reageer op artikel:
Duurzaam opvoeden voor dummies
Sluiten