Paulien
Paulien Body & beauty 14 nov 2018

Een antwoord op de meest gestelde vragen over diabetes

Het is vandaag internationale dag van de diabetes. Perfect moment om even wat misverstanden over de aandoening uit de wereld te helpen. Wij beantwoorden graag wat begrijpelijke en minder begrijpelijke vragen. Zo hoef jij ze niet meer te stellen en ben je ineens goed op de hoogte.

1. Mag je dan geen suiker eten?

Diabetes wordt ook wel eens suikerziekte genoemd en dat zorgt voor heel wat misverstanden. Mensen met diabetes mogen suiker eten, maar liefst met mate. Van suiker stijgt je bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Het lichaam maakt overigens ook bloedsuiker van ander voedsel (bijvoorbeeld melk, brood, aardappelen). Het is niet nodig om suikervrije koekjes en gebak te kopen. Suikervrije frisdrank kan wel handig zijn

2. Spuiten? Heb jij het dan héél erg?

Er bestaat geen ‘erge’ vorm. Je hebt diabetes of je hebt het niet. Maar ieder persoon met diabetes is anders en iedereen krijgt een behandeling op maat. Er zijn mensen die een paar keer per dag insuline moeten spuiten omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Andere mensen hebben wel nog insuline, maar te weinig of het lichaam reageert er niet meer goed op. Zij krijgen meestal tabletten zodat de alvleesklier meer insuline aanmaakt of zodat hun lichaam weer beter reageert op insuline.

3. Diabetes, maar … je bent niet dik?

Omdat krijgen van diabetes type 2 krijgen beïnvloed kan worden door leeffactoren (zoals overgewicht), is er vaak het misverstand dat alle diabeten vroeger te veel suiker zouden hebben gegeten of te zwaar zouden zijn. Type 2 komt inderdaad vaker voor bij mensen met overgewicht, maar dat wil niet zeggen dat iedereen met type 2 overgewicht heeft.

vragen diabetes

4. Diabetes, maar … je bent toch niet oud?

Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker en vaker voor. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters die diabetes type 2 hebben. Maar ook steeds meer kinderen krijgen diabetes type 1. Wetenschappers onderzoeken hoe dat komt.

5. Wist je al dat mijn opa eraan is doodgegaan?

En met ons gaat het prima, thanks for asking. Heb je diabetes, dan blijkt iedereen opeens een opa, oma, oom of tante (of buurvrouw) te hebben met een gruwelverhaal. Verloren tenen, blind, hartfalen, ... Bij diabetes is er inderdaad kans op gevolgen van lange termijn. Máár: er zijn ook genoeg mensen met diabetes die op hun tachtigste nog steeds huppelend en zelfs zonder bril door het leven gaan. Diabetes is een volstrekt individuele aangelegenheid. Vergelijken is zinloos.

6. Heb je een hypo? Dan moet je spuiten, toch?

Dat is dus omgekeerd. Hypo (vertaal: weinig) betekent dat je een láge bloedsuikerspiegel hebt. Deze zul je dus moeten aanvullen met suiker. Hyper (vertaal: veel) betekent dat je een hoge bloedsuikerspiegel hebt, die kun je naar beneden krijgen door insuline in te spuiten.

vragen diabetes

7. Wat is het verschil tussen type 1 en type 2?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich vergist. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Je maakt geen insuline meer aan en dan heb je diabetes type 1. Deze groep moet dus een insuline-pompje hebben of regelmatig insuline bijspuiten.

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. Mensen met type 2 moeten veel bewegen, gezond eten en krijgen medicijnen. Soms krijgen ze ook een insulinespuit.

7. Ik zou het niet kunnen. Hoe houd je het vol?

Dat klinkt een beetje alsof je een optie hebt. Alsof het gewoon een intensieve hobby is. Je bent balanceert elke dag tussen koolhydraten, insuline, beweging en andere factoren (zoals stress en ziekte). Het is niet iets wat je kunt of niet kunt, je zult wel moeten. 365 dagen per jaar, zeven dagen per week en 24 uur per dag.

Lees ook: VZW Kleine Held, waar kleine heldjes schitteren

Bron: Diabetesfonds

Reageer op artikel:
Een antwoord op de meest gestelde vragen over diabetes
Sluiten