Floor
Floor Kids 8 feb 2018

Driftbui? Schudden met die glitterpot!

“Maar ik kán helemaal niet kalm zijn!” Dat krijgt mama weleens te horen wanneer kindlief een driftbui heeft omdat de choco op zijn boterham niet dik genoeg gesmeerd is. Gouden tip: introduceer de glitterpot oftewel mindfulness jar. Baat het niet dan schaadt het niet …

We hebben ons laten vertellen dat het idee voor deze mindful glitterpot oorspronkelijk komt van Maria Montessori, de peetmoeder van het methodeonderwijs. Het basisprincipe? Vul een glazen pot met glitter, water, lijm en kleurstof, en gebruik die pot vol ronddwarrelende, kleurrijke glitters als metafoor voor gedachten. Klinkt zweverig? Is het ook. Maar bare with us, misschien kunnen we je overtuigen van het nut van zo’n ‘kalmeerpot’.

Glitterpot mindfulness jar

Laat je kinderen hun eigen

glitterpot maken

Eerst en vooral is het gewoon een fijne bezigheid voor de kinderen om hun glitterpot zélf te maken. Dit heb je nodig:

  • Glazen pot (bijvoorbeeld een confituur- of weckpot)
  • Doorzichtige lijm
  • Glitters
  • Water
  • (Eventueel) kleurstof

In dit filmpje zie je hoe makkelijk het is om zelf een glitterpot te maken:

Ontdek ook deze coole knutselideeën om druilerige woensdagmiddagen mee op te vrolijken.

De glitterpot als mindfulness jar gebruiken

Dan nu het uitdagende deel van je project: de glitterpot inzetten als tool om je kinderen te kalmeren wanneer ze boos zijn. Dat doe je door uit te leggen dat de ronddwarrelende glitters in de pot net zijn als de gedachten die in ons hoofd rondspoken. Wanneer je kinderen hun gedachten op die manier visualiseren, snappen ze ook dat het erop aankomt om hun – veelal negatieve -gedachten tot rust te brengen wanneer ze humeurig zijn.

De volgende stap is dan: uitleggen hoe je dat nu precies doet, rustig worden. Enkele keren diep ademhalen. Tot tien tellen voor je iets zegt tegen degene op wie je boos bent. Even neerzitten, met de glitterpot schudden en geduldig wachten tot de glitters weer tot stilstand gekomen zijn.

Toegegeven, het is makkelijker gezegd dan gedaan. De truc is om deze technieken te oefenen wanneer je kinderen al rustig zijn. Elke dag na schooltijd even tot rust komen met de glitterpot, bijvoorbeeld. Of voor het slapengaan nog één keer schudden, wachten tot de glitters stoppen met bewegen en vervolgens het licht uitknippen. Zo wordt het makkelijker om de glitterpot boven te halen wanneer de nood hoog is. Wanneer iemand zijn jas plots niet meer wil aandoen.

Reageer op artikel:
Driftbui? Schudden met die glitterpot!
Sluiten