Jill
Jill Kids 21 mrt 2018

De eerste hobby van je kind: 4 aandachtspunten

Tegenwoordig hebben kinderen als maar vroeger een eerste hobby. Kinderyoga, dansen of voetbal, er zijn duizend en een opties. Maar waar moet je rekening mee houden bij de eerste hobby van je kind?

1. Tijd

Voordat je een hobby uitkiest voor je kind, moet je checken hoe zijn agenda er nu al uit ziet. En dan moet je kijken hoeveel tijd die specifieke nieuwe hobby zou kosten.

Wil je kind voetballen? Dan reken je een tot twee trainingen per week en vaak een match op zondag.

Leert-ie liever gitaarspelen? Dan heb je een à twee lessen in de week, maar moet-ie thuis ook nog tijd maken om te oefenen.

Houd er ook rekening mee dat je kind misschien niet zo’n bezig bijtje als jij is. Veel kinderen houden ervan om te niksen en hebben af en toe wat verveling nodig om hun batterij terug op te laden.

Heeft je kind nog maar twee vrije avonden per week? Dan is een extra hobby misschien niet het beste plan.

2. Geld

De financiële kosten van een hobby kunnen erg hoog oplopen. Controleer daarom of die specifieke hobby binnen je budget past.

Ook op lange termijn moet het binnen jullie financiële plaatje passen. Je wil toch niet dat je kind eerst verliefd wordt op die activiteit om na een jaartje te moeten zeggen dat-ie ermee moet stoppen, omdat jullie het niet meer kunnen betalen?

Ga daarom vooraf informeren hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen en hoeveel geld je nog moet uitgeven aan ander materiaal. Vaak kan je kind ook een proefles volgen, zodat-ie zeker weet waaraan-ie begint.

Pony rijden en harp spelen zijn duur, een jeugdbeweging of teamsport zijn over het algemeen iets betaalbaarder.

eerste hobby van je kind

3. Afspraken

Voordat je je kind naar die nieuwe hobby laat gaan, maak je het best vooraf enkele afspraken. Er zijn veel voordelen verbonden met hobby’s (sociale contacten, meer zelfvertrouwen, ontspanning, …), maar je wil niet dat bijvoorbeeld de schoolresultaten van je kind eronder lijden.

Wat vaak ook helpt is om een doelstelling te zetten. Bijvoorbeeld: als je kind een instrument wil leren spelen, maak je vooraf de afspraak dat dat mag op voorwaarde dat-ie het volhoudt tot het eerste diploma Algemene Muzikale Vorming.

Gaat je kind zwemmen? Spreek dan af dat-ie het een heel schooljaar moet volhouden.

Op die manier zet je je kind aan om écht na te denken of-ie die hobby wil opnemen.

4. Passie

Laat je kind zelf kiezen wat-ie wil doen. Ja, je kan suggesties doen. Maar push niet. Als-ie het écht leuk vindt, houdt-ie het zeker vol.

En geef toe: als je kind tevreden is, ben jij dat toch ook? Zélfs als-ie af en toe schoppen tegen zijn schenen krijgt of klaagt dat die ene handgreep op gitaarles echt nóóit gaat lukken.

Reageer op artikel:
De eerste hobby van je kind: 4 aandachtspunten
Sluiten