Jill
Jill Psyche 1 feb 2019

Wat je verwacht van de eerste maanden met baby vs. de realiteit

Negen maanden lang heb je je kunnen voorbereiden op de komst van je kind. Je fantaseerde over knuffelsessies met je baby, je had goede voornemens over hoe je zaken ging aanpakken, … Maar dan blijkt de realiteit er toch nét iets anders uit te zien.

Verloop bevalling

Je hebt al zo vaak aan de bevalling gedacht dat je soms het gevoel hebt dat je het al eens hebt meegemaakt. Je weet precies hoe het er zal uitzien: al dan niet met pijnstillers, al dan niet met veel mensen, al dan niet voorbereid dankzij die mindfulness-bevalcursus.

Realiteit
Op de dag zelf wordt dat plan helemaal overhoop gegooid. Door de nodige complicaties word je plots omringd door vier dokters en die minfullness-bevalcursus vervloek je met alle energie die je nog in je hebt telkens je partner ‘denk aan je ademhaling schatje’ in je oor fluistert.

verwachtingen eerste maand met baby

Kraamweek

Je kraamweek zou een week van bekomen worden. Je zou wel bezoek krijgen, maar als puntje bij paaltje komt kun je altijd rekenen op de verpleegkundigen om bezoek weg te jagen zodat je toch nog wet kunt rusten. Bovendien zou je sowieso alleen de echt dichte familie en vrienden uitnodigen.

Realiteit
Je leeft op gemiddeld twee uur slaap per nacht. Overdag slapen lukt niet, want wanneer de bezoekuren voorbij zijn wordt je kleine wolk steevast wakker. Plassen doet pijn. Naar het groot toilet gaan durf je niet. Borstvoeding lukt niet, maar je durft er niet mee te stoppen. Je vraagt je af of je leven ooit nog normaal wordt. Je weent je ogen uit je kop. En wáárom staat plots de achternicht van de neef van je vader plots aan je ziekenhuisbed met een boeket bloemen?

verwachtingen eerste maand met baby

Werken

Je kijkt er nu al tegenop om terug te gaan werken na je bevalling. Niet omdat je het fysiek zwaar zult hebben, wel omdat je zoveel mogelijk van je baby wilt genieten. Lekker samen thuis zijn, met de kinderwagen naar de supermarkt gaan, …

Realiteit

Je dagen zijn lang en zwaar en een beetje me-time in welke vorm dan ook is welkom. Die rit op de bus naar je werk? Dat is de hemel. Gewoon even alleen zijn en daarna met je collega’s wat keuvelen over van alles en niets. Eindelijk nog eens een gesprek op volwassen niveau dat niet over baby’s gaat. Al ben je uiteraard ook dolgelukkig als je je uk gaat ophalen bij de crèche.

verwachtingen eerste maand met baby

Sportief herstel

Na je bevalling zou je zes weken moeten rusten, maar daarna kun je er weer invliegen om die zwangerschapskilo’s eraf te krijgen. Je wilt je weer fit voelen nu je lichaam al enkele maanden gehijackt wordt door dat kleine wonder in je buik. Frisse coupe haar, geen snoep meer, geen zwangerschapsbroeken meer en eindelijk terug energiek de deur uit.

Realiteit
Nu snap je waarom sommige moeders er niet meer hetzelfde uitzien als voor de zwangerschap. Je hebt amper tijd om te douchen, laat staan om te gaan sporten. Die chocoladereep heb je écht nodig wanneer je baby maar niet wil stoppen met huilen en die zwangerschapsbroeken zitten zoveel beter dan die skinny dat je het niet kunt laten om die gewoon nog wat langer te dragen. Je bent allang blij als je geen melkvlekken op je blouse hebt.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Wat je verwacht van de eerste maanden met baby vs. de realiteit
Sluiten