Jill
Jill Kids 4 sep 2019

Hoe je je kind kunt helpen met zijn eerste spreekbeurt (en hoe vooral niet)

Spannend! Je kind komt naar huis met als opdracht zijn of haar allereerste spreekbeurt voor te bereiden. Als ouder heb je al snel de neiging om je uk daar zo goed en zo kwaad als het kan bij te helpen. Maar wat kun je precies doen? En wat zou je vooral moeten laten?

Do’s en dont’s als je kind zijn eerste spreekbeurt moet geven

1. Do: laat je kind een onderwerp kiezen dat hem of haar echt interesseert. Als dat nu juist die computergame is die jij niet kunt uitstaan, dan is dat ook maar zo. Laat je kind hier vrij in, want als het het gevoel heeft veel over het onderwerp te weten kan het met zelfvertrouwen voor de klas staan.

2. Don’t: stel het werkplan van je kind op. Het is belangrijk dat je kind zelf leert om verschillende stappen naar een doel in te plannen. Je kunt ‘m wel bijstaan door uit te leggen wat er allemaal bij een spreekbeurtvoorbereiding komt kijken, zoals informatie zoeken, informatie selecteren, een tekstje uitschrijven (of bullet points) en de spreekbeurt zelf enkele keren oefenen.

3. Do: samen informatie zoeken. Ga samen naar de bibliotheek of struin het internet af om de juiste informatie te vinden. Op termijn moet je kind deze stap ook alleen kunnen, maar de eerste keer kan het handig zijn dat jij begeleidt waar je kind informatie kan vinden en om achteraf een selectie te maken van het nodige om de spreekbeurt leuk, maar niet te lang te maken.

4. Do: maak samen een slideshow. Maar let wel op dat jij niet de controle overneemt. Als je kind nog net goed met Powerpoint kan werken kun je ‘m enkele tips geven. Maar neem deze stap zeker niet uit handen gezien het feit dat veel kinderen dit net de leukste stap vinden van een presentatie voorbereiden.

5. Don’t: maak het te serieus. Een eerste spreekbeurt moet vooral een leuke ervaring zijn. Bemoei je daarom niet al te veel als je kind er niet expliciet om vraagt. Maak de opdracht ook niet groter dan het is, want je kind zal zo ook al wel genoeg zenuwen hebben om voor de klas te staan.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe je je kind kunt helpen met zijn eerste spreekbeurt (en hoe vooral niet)
Sluiten