EHBO #11: Joke besefte door haar ziekte wat ze écht wilde en startte Studijoke

Persoonlijk

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Joke van Studijoke.be.

Na een paar zware operaties én een spoedoperatie in verband met endometriose besloot Joke om 100% te gaan voor haar ‘uit de hand gelopen hobby’. Kort daarvoor was ze Studijoke.be begonnen in bijberoep en haar ziekte deed haar beseffen dat ze haar passie achterna moest gaan.

Kun je kort uitleggen hoe StudiJoke is ontstaan?

“Studijoke is in eerste instantie ontstaan door een uit de hand gelopen hobby. Ik ontwierp al geboortekaartjes voor familie en vrienden. Dat werd al snel uitgebreid naar vrienden van vrienden en plots kreeg ik ook aanvragen van onbekenden. Ik vond dat het tijd was om mijn hobby ‘officieel’ te maken en ik startte in bijberoep.

De avond voor mijn spoedoperatie had ik mezelf beloofd 100% voor Studijoke te gaan wanneer ik terug beter zou zijn.

Door mijn ziekte en de herstelperiode had ik de tijd om heel goed na te denken wat ik echt graag deed. En dat was ontwerpen en creatief bezig zijn. Tussen het rusten door maakte ik mijn eigen eerste ontwerpen van postkaarten. De aanzet was gegeven om een webshop te starten met zelf ontworpen kaartjes.

Een job waar ik niet bepaald gelukkig van werd, mijn huis dat niet meer mijn thuis was, mijn gezondheid die er slecht aan toe was. Dit leven had ik nooit verwacht op mijn 28ste…

Naast de webshop ben ik terug fulltime gestart met werken. Dit was fysiek heel erg zwaar voor mij, want mijn gezondheid was er slecht aan toe. Maar ik had een huis af te betalen. In die periode zag mijn vriend samen een toekomst niet meer zitten en stond het huis al snel te koop.

Een job waar ik niet bepaald gelukkig van werd, mijn huis dat niet meer mijn thuis was, mijn gezondheid die er slecht aan toe was. Dit leven had ik nooit verwacht op mijn 28ste…
Tijd om mijn leven van nul terug op te bouwen gelijk ik het graag zelf wilde. Alleen nog maar dingen doen waar ik écht gelukkig van zou worden.

Mijn job heb ik opgezegd, ik ben verhuisd van Hasselt naar Bocholt (terug dicht bij mijn familie). Studijoke verder uitbouwen was, naast uitrusten, mijn hoofddoel en was het lichtpuntje in mijn leven.

En zo is Studijoke geboren. Ik denk dat ik zonder al deze tegenslagen nooit de kracht zou hebben gehad om mijn dromen waar te maken.”

Wat kunnen mensen zoal vinden in de webshop van StudiJoke?

“Mijn eigen ontwerpen van papierwaren en bijzondere geschenken.

Zo vind je er unieke kraskaarten in verschillende thema’s, een box met leuke spreuken, zelfgemaakte sleutelhangers en juwelen met een mooie boodschap of een leuke vraag.

Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een volledige serie invul/foto-boeken met bijpassende washi-tape, patroontjes, stickers,… Deze zullen in de thema’s, zwangerschap, geboorte en huwelijk zijn. Momenteel ben ik nog bezig met ontwerpen. Maar ik kijk er al naar uit om de project te kunnen lanceren. De invulboeken zijn speciaal voor creatieve mama’s/vrouwen.

Naast mijn website heb ik ook graag rechtstreeks contact met mijn klanten en ontwerp ik kaarten op maat (voor geboorte, huwelijk,…). Ook geef ik creatieve workshops voor kinderen en volwassenen.”

Ik ben mijn enthousiaste volgers heel erg dankbaar voor hun hulp en meningen. Zij helpen mij om Studijoke naar een hoger niveau te tillen.

Waar haal jij de meeste inspiratie vandaan?

“Uit dagelijkse dingen. Ik probeer iedere dag in de natuur te gaan wandelen en wanneer ik op vakantie ga kom ik ook altijd weer thuis boordevol leuke ideeën en nieuwe energie.
Ik haal ook heel veel inspiratie uit gesprekken met mijn klanten. Zij brengen mij steeds weer op nieuwe en leuke ideeën. Ik probeer mijn volgers op Facebook ook vaak te betrekken. Wanneer ik twijfel over een bepaald ontwerp vraag ik hun mening. Zij zijn uiteindelijk ook mijn klanten. Zo is de titel van de box ‘spreuken om alles op te leuken’ een idee van een klant. Ik ben mijn enthousiaste volgers ook heel erg dankbaar voor hun hulp en meningen. Zij helpen mij om Studijoke naar een hoger niveau te tillen.”

Waar ben je het meest trots op wat je met StudiJoke hebt bereikt?

“Ik ben vooral trots dat ik ben blijven doorzetten. Het is niet altijd even simpel, zeker financieel niet. Een bedrijf opstarten kost in eerste instantie geld, tijd en energie. En dan is er dat stemmetje, van mezelf, mijn mama, mijn zus,… “Misschien moet je toch deeltijds gaan werken.”

Maar als ik diep vanbinnen kijk, is dat niet wat ik wil. Ik wil iedere dag zelf beslissen wat ik doe, wanneer ik het doe en waar ik het doe.

Nu begin ik de vruchten te plukken van mijn harde werk, koppigheid en doorzettingsvermogen. Ik bepaal zelf hoelang ik slaap of wanneer ik op vakantie ga. Ik ben heel blij en dankbaar met het leven dat ik nu leid.”

Wat kunnen mensen verwachten tijdens jouw workshops?

“De workshops zijn in eerste plaats heel gezellig. Een moment om volledig tot rust te komen en creatief bezig te zijn. Je leert nieuwe technieken op een simpele en leuke manier. Mijn workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Ook voor de minder creatieve personen.

Mijn klanten gaan altijd naar buiten met prachtige resultaten. Iedereen is steeds verwonderd van zijn eigen resultaten, die reacties maken mij steeds opnieuw blij.”

Laat je niet leiden door wat anderen zeggen en vinden. Ga op zoek naar wat je zelf graag wilt, en volg je hart.

Wat is het leukste aan het ondernemerschap?

“Zoveel. Je wordt gedwongen om te werken aan jezelf, jezelf verder te ontwikkelen. Aangezien ik graag bijleer is dit natuurlijk een pluspunt.
Gewoon doen wat je graag doet en zelf beslissen wat je doet. Dat maakt het ondernemen voor mij geweldig.”

Wat vind je moeilijk aan het ondernemen?

“Wat voor mij soms moeilijk is, is om zelf beslissingen te nemen, over ALLES. Als eeuwige twijfelaar is dat niet altijd even gemakkelijk.
Het minder leuke is natuurlijk dat je op het begin van de maand niet weet wat je op het einde van de maand gaat overhouden. Maar ik merk wel dat ik hieraan begin te wennen.”

Wat zou je willen zeggen tegen jonge vrouwelijke ondernemers die nog twijfelen om voor zichzelf te starten?

“Geloof in jezelf, negeer al die negatieve stemmetjes in je hoofd. Weet dat die nooit gaan verdwijnen, maar je leert ermee omgaan.

Heb geen schrik om te falen. Door niet te starten faal je al op voorhand, dus ga er gewoon voor.

Laat je niet leiden door wat anderen zeggen en vinden. Ga op zoek naar wat je zelf graag wilt, en volg je hart. Ik heb eerst ziek moeten worden voor ik naar mezelf luisterde. Maar wacht daar niet op, maak je dromen waar vandaag en herhaal dat morgen.”

Iets leuks bestellen voor jezelf of iemand anders? Studijoke

Op Buitengewoonanders verklapt Joke wat de leukste reactie was die ze ooit heeft ontvangen en wie er vanaf het begin al voor 100% in haar geloofde. Volgende week praten we met Gella Vandecaveye: ex-Judoka en topsportster.