EHBO #13 : Diep in de zee met mermaid Lelie

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we Lelie, een echte zeemeermin.

Als kind keek Lieke (mermaid Lelie) al veel te vaak naar Disney’s de Kleine Zeemeermin en wilde ze zelf een echte zeemeermin zijn. Ze besloot zelf een staart te maken en voilà, mermaid Lelie was geboren!

Hoe is het idee ontstaan om professioneel zeemeermin te worden?

“Als kind wilde ik altijd al zeemeermin worden. Vele jaren later kwam ik erachter dat mensen professioneel zeemeermin waren. Met de meest prachtige staarten, die helaas zeer kostbaar zijn. Aangezien ik best handig ben besloot ik om zelf een staat te maken. Zo is het allemaal begonnen.”

De wereld is op het moment al zwaar genoeg, ik breng er graag wat lichtheid in binnen.

Kun je kort uitleggen hoe je professioneel zeemeermin bent geworden?

“Het is eigenlijk klein begonnen. Ik had mijn staart en pak en in eerste instantie was het gewoon voor de fun. Toen kreeg ik langzamerhand een aantal vragen om er meer mee te doen. Aangezien me dat wel heel leek, ben ik op de vragen ingegaan.

Nu, een aantal jaren verder, ben ik een van de oprichters van het coolste zeemeerminnen collectief van heel Europa -en waarschijnlijk zelfs van de wereld: ‘Mermates’. Wij treden minstens een keer per maand samen op, geven zwemlessen voor zeemeerminnen en organiseren de coolste zeemeermin-conventie van Europa.”

Foto: Pauline Franque

Wat vind je het leukste aan een zeemeermin zijn?

“De magie, het blijft toch een droombeeld, een zeemeermin. Kinderen krijgen fonkeltjes in hun ogen als ze je zien. En eigenlijk zijn alle volwassenen ook steeds mee.
Wanneer ik erover vertel wanneer ik nieuwe mensen ontmoet, kijken ze mij meestal vreemd aan. Alhoewel ik moet zeggen dat dit het laatste jaar omgeslagen is in “Just, ik heb daar ergens iets over gelezen/gezien.” En wanneer ik ze een foto of filmpje laat zien zijn ze helemaal mee.

De wereld is op het moment al zwaar genoeg, ik breng er graag wat lichtheid in binnen.”

Wat is een misopvatting die mensen hebben over je?

“Mensen denken dat het gemakkelijk is om zeemeermin te zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het er gemakkelijk uitziet. En liefst ook nog mooi en elegant. Een potvis op het droge is natuurlijk net iets minder sierlijk.

Wanneer mensen het dan zelf proberen merken ze dat het toch niet zo simpel is. Je moet met veel rekening houden. Allereerst de juiste techniek, en die techniek is een serieuze workout! Dan moet je je adem ook nog in kunnen houden, liefst zonder dat je eruit ziet als een puffer fish. Altijd blijven lachen en ondertussen elegant bewegen. Vergeet ook zeker niet om je ogen open te houden, terwijl je probeert om alle obstakels te vermijden.

Kortom, het ziet er gemakkelijker uit dan het is.”

Eens de zee over naar Engeland lijkt me wel een uitdaging.

Wat zou je mensen aanraden die ook zeemeermin willen worden?

“Veel oefenen en niet te snel opgeven. Er zijn mensen die je in een staart steekt en die er direct mee wegzwemmen. Anderen hebben meer oefening nodig. Nu er op verschillende plaatsen zeemeermin-zwemlessen georganiseerd worden zou ik daar gebruik van maken. Het kost wel iets, maar ik heb het allemaal op mijn eentje uit moeten zoeken. Met de juiste hulp ben je sneller vertrokken en vermijd je blessures.”

EHBO zeemeermin Lelie
Foto door Thierry Vandenplas

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt als zeemeermin?

“Jani met zijn mond vol tanden doen staan en hem in een van mijn staarten steken.”

Waar zou je het allerliefste nog eens willen zwemmen?

“Eens de zee over naar Engeland lijkt me wel een uitdaging. Misschien een beetje voorspelbaar, maar ik zou graag eens met mijn staart in het water gaan zitten naast de kleine zeemeermin in Kopenhagen. Dat moet toch eens gebeuren!

Ik zou het ook geweldig vinden om op een muziekfestival waar veel water is te performen. Er zijn zoveel mooie plekken op deze planeet, maar ze allemaal aandoen is niet goed voor mijn ecologische voetafdruk.”

Op Buitengewoonanders verklapt Lelie wat haar droomjob is, mocht ze geen zeemeermin zijn. Volgende week praten we met Katrin Derboven en ‘durven we te vragen’.

Reageer op artikel:
EHBO #13 : Diep in de zee met mermaid Lelie
Sluiten