EHBO #14: leer hoe je durft te vragen bij Katrin Derboven

Persoonlijk

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we Katrin Derboven.

Hoe vind ik klanten voor mijn onderneming? Hoe krijg ik meer vreugde in mijn leven? Hoe vind ik mijn passie? Hoe realiseer ik mijn droom als … Hoe vind ik een balans tussen werk en familie? Hoe zorg ik voor een leeg hoofd? Katrin Derboven krijgt deze vragen voorgeschoteld als Durftevragen-coach. Zij kaatst die op haar beurt terug naar het publiek om samen naar een antwoord te zoeken of de vraagsteller te inspireren. Want hoe meer verschillende meningen, hoe meer kans op een innovatief antwoord!

Iedereen die kan lezen en schrijven is welkom op een DTV

Hoe ziet een Durftevragen-sessie eruit?

“Een durftevragen-sessie kent drie grote delen. Eerst maken we kennis: wie is er aanwezig? Maar ik introduceer ook durftevragen (DTV) en hoe dat ontstaan is. Dat alles doen we op een prettige manier.

Nadien worden de spelregels uitgelegd: hoe stel je een goede durftevragen-vraag en hoe kan je best tips geven?

Ten slotte spelen we het spel. Iemand stelt een vraag, die wordt verder uitgediept en dan deelt iedereen kennis, ervaringen, netwerktoegangen, gelezen boeken, films, … door middel van post-its die we op een flipchart kleven.”

Wie komt er allemaal naar zo’n sessie?

“Iedereen die kan lezen en schrijven is welkom op een DTV. We hebben al sessies gedaan voor ondernemers, voor kinderen van een lagere school, mensen uit de overheid, hotel-managers en recent nog met bachelor-studenten.”

Wat is de meest bijzondere vraag die je is bijgebleven?

“Mij blijven vaak niet zozeer de vragen bij als wel de bijzondere mensen. Iedere vraag is bijzonder, maar vooral wanneer de vraagsteller er passie in steekt. Ik merk dat wij, Vlamingen, soms onze energieknop wat hoger mogen draaien, onze dromen groter mogen zien, onze vragen groter mogen stellen en meer ambitie mogen tonen. Shoot for the stars to land on the moon!”

Kom je achteraf te weten wat de resultaten zijn van zo’n sessie?

“Af en toe kom ik mensen achteraf toevallig opnieuw tegen. Die me vertellen dan weleens dat ze door een bepaalde tip actie hebben ondernomen waardoor hun project of droom echt uit de startblokken is gekomen. Als een ondernemer zo enkele belangrijke stappen vooruit heeft kunnen zetten of enkele jongeren me vertellen dat ze door de tips van DTV een tijdje door Europa zijn getrokken doet me dat veel plezier.”

Heb je tips uit je leidinggevende functies voor ouders om het huishouden gesmeerd te doen lopen?

“Uit de vele sessies die ik al begeleid heb blijkt steeds opnieuw hoe belangrijk het is om gemeenschappelijke doelen te formuleren. Dat geldt ook voor ouders en kinderen: wat willen jullie tezamen bereiken en wat gaat ieders rol hierin zijn? Wat is als het ware de gemeenschappelijk missie van het gezin, en hoe kan jij als individu hieraan bijdragen?

Het kan goed zijn om op regelmatige basis eens samen te zitten en hierover te spreken. Wat zijn de gemeenschappelijke dromen en projecten die jullie samen willen realiseren? Dan is het een kwestie van een stappenplan bedenken, eventueel zelf een DTV-sessie te houden om de verschillende stappen te detecteren.

Gebruik de kracht van dankbaarheid om positieve banden te smeden. Recent breinonderzoek wijst uit dat we zelf gelukshormonen kunnen aanmaken. Dat merk ik ook bij DTV-sessies: mensen worden blij worden van te delen en te helpen.”

Wil je weten welk trucje Katrin gebruikt om haar publiek op gang te krijgen als de brainstorm stilvalt? Dat lees je op Buitengewoonanders. En volgende week praten we met een mama van maar liefst vijf kinderen!

Bekijk ook de inspirerende Ted Talk van Katrin:

Meer informatie over Katrin en Durftevragen-sessies vind je op katrinderboven.com.

Meer EHBO?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!