Jill
Jill Persoonlijk 20 jan 2019

EHBO #4: Lady Derrière brengt de burlesque-danser in je naar boven

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Lady Derrière van Bonjour Burlesque.

Ballet, hiphop, jazz, theater, … Dat is allemaal wat te gewoontjes voor Lien Dereere aka Lady Derrière. Zij zocht meer uitdaging en vond dat in burlesque, een wervelende show waar iedereen zichzelf kan zijn. Denk jij daarbij meteen aan Betty Boop en Dita Von Teese? Wij ook. Daarom gingen we bij haar op bezoek om enkele vragen te stellen.

1. Wat moeten wij ons bij burlesque dansen voorstellen? Mogen we ons daar vandaag de dag nog steeds Betty Boop of Dita Von Teese bij voorstellen?

“Burlesque kun je het best omschrijven als sexy retro entertainment. Het is een sprankelende cocktail van show, dans, comedy, theater en elegante striptease. Dat alles overgoten met sausje van glamoureuze en uitbundige kostuums vol glitters en veren. Krijg je er al zin in? (lacht)

Na zeven jaar lesgeven en shows organiseren met Bonjour Burlesque ben ik nog steeds zot van dit genre. Met Betty Boop en Dita Von Teese zit je trouwens helemaal goed qua sfeer: dames die zelfzeker zijn, net genoeg stout en net genoeg lady.

EHBO Lady Derrière burlesque
Credits: Vicky Bogaert

2. Hoe ben je op het idee gekomen om ermee te beginnen?

“Retro heeft me altijd geïnteresseerd. Ik heb vroeger amateur theater gespeeld en geregisseerd, maar ik was eigenlijk op zoek naar iets bijzonders. Na even zoeken heb ik burlesque ontdekt.

Ik volgde een aantal lessen in het buitenland (in Lille en Amsterdam voornamelijk) en ik merkte dat burlesque heel bevrijdend was voor mij. Je zag er vrouwen en mannen in alle vormen, kleuren en gewichten. Ze werden op podium aanvaard en toegejuicht.

Ik geniet ook iedere les van hoe vrouwen andere vrouwen vooruithelpen.

Die eigenschap van de burlesque-familie vind ik prachtig en wilde ik ook in België verspreiden. Daarom heb ik mijn bedrijfje Bonjour Burlesque opgericht.”

3. Wat is de beste herinnering die je al hebt aan de lessen burlesque die je geeft?

“Het pleziert me dat waar ik ook kom, mensen me allerlei vragen stellen. Het is echt wel een conversation starter.

Op mijn ‘muggle’ job (= minder magische hoofdjob) bijvoorbeeld gebeurt het wel eens dat ze me om raad vragen over welke soort ‘stay up’-kousen of jarretellen ze moeten kiezen. Vrouwen hebben al trots hun bloes opengegooid en mij hun lingerie laten zien met de woorden: “Mijn borsten verdienen dat, hé, zo eens een specialleke”.

Ik geniet ook iedere les van hoe vrouwen andere vrouwen vooruithelpen. Ik zie het telkens opnieuw gebeuren: ze delen op dat moment eenzelfde kwetsbaarheid. Ze strippen voor het eerst, geven zich voor het eerst letterlijk en figuurlijk bloot. Als ze dan toegejuicht worden door andere vrouwen en applaus in ontvangst mogen nemen van collega burlesque-studenten is dat echt magisch.”

EHBO Lady Derrière burlesque
Credits: Vicky Bogaert

4. Kun je ons een geheim verklappen dat alleen een burlesque-danseres weet?

“Dat showgirl zijn naast glitter en glamour ook heel veel prutsen en prullen is.

Wij omschrijven deze kleine insiders zelf vaak met de hashtag #showgirlproblem.

Met glitterlijm en naald en draad in de weer om stukken van je kostuum te repareren, je ogen dichtlijmen met wimperlijm, glitter over je hele wasgoed omdat er één burlesque-item in je wasmachine is geslopen, … en al die koffers heen en weer sleuren vergt ook wel wat. Zo’n rhinestones op een jurk of kostuum, dat weegt goed door.”

5. Zijn er burlesque-dansers waarnaar je opkijkt? Die je als inspiratie ziet?

“Natuurlijk, ik ontdek op elk festival nog nieuw talent. Zowat alle grote steden hebben een eigen burlesque festival. Die van Londen, Berlijn en Amsterdam probeer ik regelmatig te bezoeken. Ik zou heel graag eens naar Stockholm Burlesque Festival gaan, dat is elk jaar een (glitter)steengoede line-up.

Al heel erg lang kijk ik op naar Bettsie Bon Bon, voor de power en attitude die ze brengt. Daarnaast ben ik ook fan van Raven Dark Prince of Burlesque, wegens zijn onwaarschijnlijke elegantie, maar ook Dirty Martini voor haar originaliteit en sassiness en toppers als Aurora Galore, Coco Deville, Champagne Sparkles, Violet Blaze, Tronicat La Miez, Xarah Von den Vielenregen, Laurie Hagen, Reuben Kaye, …“

Gastredactrice Mariska ging al eens bij Lady Derrière op bezoek. En dat zag er zo uit …

Op buitengewoonanders verklapt Lady Derrière trouwens of ze als burlesque danseres nu liever sexy of mooi zou zijn, en wat ze nu precies het allerleukste vindt aan burlesque.

Volgende weken praten we met Challenge Day leader Vincent!

Reageer op artikel:
EHBO #4: Lady Derrière brengt de burlesque-danser in je naar boven
Sluiten