EHBO #5: Vincent daagt je uit tijdens een onvergetelijke Challenge Day

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Vincent Méclot van Challenge Day.

Challenge Day

Van workshops geven aan jongeren op scholen tot voetballers bij professionele voetbalclubs, de politie en bouwvakkers: Vincent begeleidt ze sinds drie jaar als Challenge Day leader allemaal. De jongste deelnemers zijn 13 en de oudste die ooit deelnam was 99 jaar. Je kunt dus wel spreken van een workshop die geschikt is voor iedereen.

Challenge Day is een dag vol beweging, spelletjes, praatrondes en emotie waarin er sterk rond bewustzijn, gelijkheid en herkenbaarheid wordt gewerkt. Daardoor ontstaat op natuurlijke wijze respect en betrokkenheid.

Challenge Day, dat klinkt als een dag vol uitdagingen?

“Challenge Day is een multi-sociale emotionele workshop die van oorsprong gericht was op jongeren. Het doel was (en is dat grotendeels nog steeds) om pestgedrag in het onderwijs een halt toe te roepen. Inmiddels brengen de workshops veel meer teweeg en pakken we gevoelens als eenzaamheid, racisme, maar ook slechte communicatiestijlen in bedrijven en scholen aan. De workshops worden ook afgestemd op de behoeftes van de opdrachtgever.

Give us one day and we will change your life

Het mooie van zo’n dag is dat je ziet dat de verbinding tussen mensen terug wordt gebracht. Of dat nu klasgenoten zijn of collega’s. Wij zeggen “Give us one day and we will change your life”. Elk mens heeft een plek nodig om gezien te worden. Tijdens de workshop is het de bedoeling dat mensen elkaar écht leren kennen. Deelnemers krijgen dan ook de opdracht om te zeggen: “Als je me echt zou kennen …”

Challenge Day leader worden, waarom kies je voor zoiets?

“Ik heb niet gekozen om leader te worden. Dat wil zeggen: van kinds af aan heb ik altijd al een sterk empathisch vermogen gehad en de behoefte om met groepen te werken. Ik werk al 23 jaar als coach en trainer bij onze eigen kapsalons (Kreatos, red.). Een vriendin van mij wees me op Challenge Day en vond dat ik een workshop moest volgen. Ik wist niet precies wat er ging gebeuren en stapte er open in. Na een half uur was er een klik en had ik het gevoel dat dit alles was wat ik al mijn hele leven wilde doen. Je kan dus wel zeggen dat het geen keuze was, maar een roeping.”

ehbo challenge day
Foto: Hans Stockmans

Waar haal je de meeste voldoening uit?

“Als ik op het einde van de dag bij mensen een bewustwording zie optreden. Een verandering in mensen die ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. Als mensen “Sorry” tegen elkaar beginnen te zeggen, of elkaar bedanken. Dan heb ik mijn job goed gedaan.

Soms is het zo emotioneel en hebben deelnemers zo’n heftige verhalen dat het zwaar is om je deelnemers achter te laten. Dan wil je meer kunnen doen maar daar ben je als leader beperkt in. Maar je hebt wél een opening gemaakt. De docenten of begeleiders zijn degenen die de opvolging moeten geven, waar wij ze ook mee helpen in de vorm van lespakketten en tools die we ze aanleren. Bovendien neem ik na de workshop contact op met de school of organisatie en vraag ik altijd hoe het met die ene persoon gaat die het toen extra zwaar had.”

Zijn jullie momenteel op zoek naar nieuwe leaders?

“Op dit moment zijn we niet actief op zoek naar nieuwe leaders. Vrijwilligers zijn wel altijd welkom om te helpen de workshops te begeleiden. Om te zorgen dat alles op die dag volgens de juiste (veiligheids)procedures verloopt en de mensen in groepen van vijf te begeleiden.”

Meer informatie vind je op Challenge Day Belgium.

Benieuwd wat de favoriete feestdag van Vincent is? Je leest het op buitengewoonanders. En volgende week praten we met Didier van Close The Gap, een vzw die op geheel eigen wijze de armoede in Afrika bestrijdt.

Reageer op artikel:
EHBO #5: Vincent daagt je uit tijdens een onvergetelijke Challenge Day
Sluiten