Jill
Jill Persoonlijk 17 feb 2019

EHBO #8: Didier Appels verkleint de digitale kloof met Close the Gap

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn. Deze week praten we met Didier Appels van Close the Gap.

Didier Appels werkt voor Close the Gap. Grote en middelgrote ondernemingen of publieke organisaties kunnen hun gebruikt ICT-materiaal aan hen doneren. Zij zoeken vervolgens een nieuwe plek voor die spullen. Dat kunnen scholen zijn, maar ook ziekenhuizen en andere ondernemende, innovatieve en sociale projecten die meer kansen bieden aan individuen en gemeenschappen.

Wat levert jullie onderneming precies op?

“Sinds 2004 hebben we meer dan 730.000 ICT-materialen ontvangen, bijgedragen aan meer dan 5.000 projecten in meer dan 50 landen (vooral in Afrika) en meer dan 3.000.000 mensen wereldwijd een beetje vooruit geholpen.

Daarnaast is Close the Gap ook de drijvende kracht achter

  • Worldloop waarmee we e-waste duurzaam proberen te recycleren,
  • het Leap2-programma dat lokale ondernemers en innovatie ondersteunt
  • en het Digital for Development platform Kindling.

Die projecten dragen allemaal bij om verschillende ontwikkelingslanden te steunen.”

Close the Gap EHBO
Foto door Griet Hendrickx

Hoe is het idee voor Close the Gap ontstaan?

“Close the Gap is ontstaan als een studentenproject van Olivier Vanden Eynde. In het begin van de jaren 2000 was het voor bedrijven heel duur om computermateriaal op een verantwoorde manier te verwijderen. Samen met enkele andere studenten Handelsingenieur wilde Olivier dat probleem van verouderde bedrijfscomputers aanpakken, het liefst met een duurzame en sociale insteek. Daaruit groeide Close the Gap.”

Close the Gap EHBO
Foto door Griet Hendrickx

Waar kom jij in het verhaal kijken?

“Als Strategic Partnerships Director ben ik verantwoordelijk voor de zakelijke kant van het verhaal. Ik ben de link met onze bestaande partners die onder meer computermateriaal doneren, maar ik ben ook een aanspreekpunt voor potentiële partners. Verder ben ik ook verantwoordelijk voor een pilootproject dat we eind 2018 in leven hebben geroepen om mobiele telefoons in te zamelen, en werk ik ook aan het uitbouwen van een lokale Hub in Kenya dat kansen voor onderwijs creëert en startende ondernemers steunt.”

Close the Gap EHBO

Wat is je mooiste herinnering aan Close The Gap?

“We hebben al heel wat jonge startups begeleid; de energie en innovatie die we aantreffen bij zo’n starters in België en daarbuiten inspireert me altijd.”

Was het altijd al een missie van jou om bij een organisatie als Close The Gap terecht te komen, of was dat eerder toeval?

“Geen toeval, maar zeker ook geen missie. Zo’n drie jaar geleden verloor ik een hele goede vriend van me. Toen besloot ik om me meer te gaan inzetten voor een positieve impact op deze wereld. Sindsdien richtte ik een eigen bedrijf op en ben ik bij Close the Gap aan de slag gegaan.”

Benieuwd of Didier een week geen mails verkiest boven een week niet bellen? Dat lees je op Buitengewoonanders. En volgende week praten we met een professionele buikdanseres!

Reageer op artikel:
EHBO #8: Didier Appels verkleint de digitale kloof met Close the Gap
Sluiten