Jill
Jill Persoonlijk 23 jun 2019

EHBO #24: Ellen verovert net als Matthias Schoenaerts Hollywood

Gastredactrice Mariska zoekt voor onze rubriek EHBO (Eerste Hulp bij Buitengewone Ontmoetingen) elke week naar mensen met een buitengewoon verhaal. Personen die anders ondernemen, anders leven of die bereid zijn om hun buitengewone levensverhaal met jullie te delen. Kortom, mensen die #buitengewoonanders zijn.  Deze week praten we met Ellen die als actrice doorbreekt in Hollywood.

Het is ondertussen al vijf jaar geleden dat Vlaamse Ellen het landelijke Keerbergen inruilde voor het geweldige LA. Ze liet alles achter om haar droom na te jagen. Ondertussen heeft de actrice haar eerste internationale rol op zak. Net zoals Matthias Schoenmakers beleeft ze haar American dream.

Was het jouw kinderdroom om in Hollywood door te breken?

“Oh nee hoor, als kind had ik nog nooit van Hollywood gehoord. Toen ik 10 was, kreeg ik zich wel de wens om in de V.S. te wonen. De wens om hier te wonen werd sterker toen ik met mijn papa’s verschillende keren naar de V.S. op reis ging. Acteren was eerst een therapie om over innerlijke obstakels en verlegenheid te geraken, maar nadien is dat heel snel omgevormd in een passie om zo dicht mogelijk bij het leven van mijn personages te komen.”

Ellen in Hollywood

Wat motiveerde jou om alles achter te laten in België en een nieuw leven te starten in Hollywood?

“Het was vooral een innerlijk kompas dat me naar hier heeft gebracht, alsof het een logische stap was. Het voelde als thuiskomen op een nieuwe plek. Natuurlijk zijn de eerste twee jaar een beetje onwennig en dan denk je er soms aan om terug te keren naar België, naar een vertrouwde omgeving. Maar de enige reden is een soort gehechtheid aan het vertrouwde en die gehechtheid houdt ons heel vaak tegen om nieuwe dingen te ontdekken.”

Hoe moeilijk was het om jouw weg te vinden in Los Angeles?

“In 2007 en 2008 deed de kans zich voor om hier te studeren in het Lee Strasberg Film and Theatre Institute en deze ervaring heeft de weg geplaveid om nadien naar hier te verhuizen. Op gebied van acteren is het zeker geen makkelijke weg; veel geduld en een peaceful mind zijn zo belangrijk in dit vak.”

Ellen in Hollywood

Tegen welke obstakels liep je aan als buitenlandse actrice in de filmindustrie?

“Het is vooral een innerlijke rollercoaster waar je instapt. De eerste maanden waren heel bijzonder en avontuurlijk. Als je aan iets nieuws begint, zit je vol positieve energie en dat is heerlijk. Hoe meer je dan te weten komt over de industrie hier, hoe meer de obstakels op je afkomen.

Eerst en vooral was ik geen lid van SAG/AFTRA, de acteervakbond. De meeste agenten/managers nemen geen acteurs aan die geen lid zijn en om lid te kunnen worden moet je in union-projecten hebben gespeeld. Een beetje een vicieuze cirkel omdat je niet wordt aangenomen als non-union in een union-project. Er is natuurlijk steeds een weg als je iets graag wilt dus na twee jaar is het gelukt om lid te worden.

Het buitenlands accent als je er niet exotisch uitziet, is ook iets waar je best aan kan werken. Maar de grootste obstakels zitten vooral vanbinnen: de beperkende gedachtes van onze hersenen kunnen je zo ontzettend tegenhouden. Ik merk dat ik me vaak terugtrek in mijn veilige comfortzone en dat is net wat je tegenhoudt. Het is zo makkelijk om je te verbergen achter onzekerheden en soms creëer je obstakels omdat je bang bent voor dat wat je het liefst wilt. Die ontdekkingsreis in je eigen geest en naar je gedachten is zo’n bijzondere en openbarende weg. Maar erg confronterend tegelijkertijd.”

Hoe verloopt het leven van een acteur in Hollywood?

“Het leven van acteur hier is een weg van met open armen leren aanvaarden wat zich voordoet of niet voordoet. Als je dat niet leert, kan het je in een neerwaartse spiraal brengen. Heel veel vrienden hebben het echt moeilijk, kunnen amper overleven en hebben verschillende kleinere jobs om hun huur te kunnen betalen, en zeker niet omdat ze geen talent hebben want de stad is boordevol talent.

Ellen in Hollywood

De onzekerheid en het wachten op audities kan heel stresserend zijn. Als je weet dat er per rol tussen de 1000 en 2000 acteurs worden voorgesteld en er worden er tussen de 10 en 20 uitgenodigd op auditie, is het al een win als je wordt uitgenodigd. En sowieso krijgen “name actors” de voorkeur.

Onlangs had ik een heel bijzondere auditie en een call back voor een rol die ik doodgraag had gespeeld, de mama van een jongen die ziek was, maar uiteindelijk is de rol naar een bekende actrice gegaan. Dat is soms best moeilijk als je je zo verbonden hebt met een bepaalde rol. Maar langs de andere kant is het een oefening in loslaten.

Het leven geeft je steeds kansen om te leren loslaten want dat is wat iedereen op het einde moet doen. Niets is permanent in deze wereld. Als je dan tijdens je leven de kans krijgen om dit te oefenen, is dat heel bijzonder.”

Je hebt je eerste internationale hoofdrol te pakken. Hoe bereid je je op zoiets voor?

“Veel voorbereidingstijd was er eigenlijk niet. Iets langer dan een week vooraleer we begonnen te filmen, wist ik dat ik die rol zou spelen en nog steeds was het niet 100 procent zeker omdat bepaalde acteurs nog niet hadden toegezegd.

Innerlijk was het een bijzondere confrontatie om mezelf open te stellen voor wat zou komen of misschien ook niet zou komen. De dagen met Steve Guttenberg en Jim Hanks waren een heel bijzondere leerschool om mijn gedachten “ik ben niet goed genoeg” leren opzij te schuiven en gewoon met veel plezier ervoor te gaan.”

Ellen in Hollywood

Zou je dezelfde carrière hebben kunnen verwezenlijken als je in België was gebleven?

“In België had ik persoonlijk niet kunnen leren wat ik hier in de US en in Nederland heb geleerd. Lee Strasberg, Meisner, Stella Adler, … Het is heel bijzonder om je verbeelding en inlevingsvermogen te trainen in verschillende scholen en dankzij verschillende technieken. Twee jaar geleden verdiepte ik die innerlijke reis zich dankzij Buddha’s leer en meditaties over de geest. Deze reis is een van de diepste en meest helende studies. Ik ben dan ook dankbaar dat ze zo dichtbij worden onderwezen.”

Heb je ergens spijt van (verhuis van België naar Amerika, aanbiedingen die je heb laten schieten, …)?

“De enige spijt die ik heb, is dat ik mensen gekwetst zou hebben zonder dat dit de intentie was. Je bent soms zo gehecht aan het vervullen van bepaalde innerlijke wensen of verlangens dat je niet altijd rekening houdt met anderen. Maar ik heb zeker geen spijt van de verhuis of van aanbiedingen waar ik niet op ben ingegaan. Meestal weet je diep vanbinnen wel wat goed zit en wat niet.”

Ellen in Hollywood

Wat is het moeilijkste aan een ander leven starten in het buitenland, ver weg van vrienden en familie?

“Ik denk dat als je een partner hebt, het een heel stuk makkelijker is om de stap te wagen dan wanneer je de stap alleen zet, maar waarschijnlijk is dit voor iedereen anders. De band met mijn familie blijft heel bijzonder en we genieten er telkens van als we elkaar even kunnen zien; die periodes zijn veel intenser en ontzettend waardevol.”

Waar droom je luidop als actrice nog van?

“Independent films met inspirerende verhalen – mensen inspireren om meer compassie te voelen voor elkaar, elkaar dieper te apprecieren door de struggles van mensen te portretteren. Als de kans zich voordoet om in een film te spelen die op Sundance terecht komt, zal ik mezelf wel een schouderklopje geven.”

Welke tip wil je Vlaamse actrices/acteurs die het ook tot in Hollywood willen schoppen meegeven?

“Wees de beste acteur die je kunt zijn, stop nooit met je vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Werk aan je accent en train je geest met meditatie.”

Benieuwd of Ellen liever wil weten hoe of wanneer de wereld vergaat? Je leest het op Buitengewoonanders.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
EHBO #24: Ellen verovert net als Matthias Schoenaerts Hollywood
Sluiten