Jill
Jill Kids 24 jun 2019

Waarom het zo belangrijk is voor jonge kinderen om eigen keuzes te (mogen) maken

Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om je kind op te voeden. Je leert ze basisvaardigheden, maar je zorgt er ook voor dat hij of zij veilig is en gezond blijft. Toch is het belangrijk om jonge kinderen eigen keuzes te laten maken.

Voordelen van eigen keuzes maken voor jonge kinderen

Zelfvertrouwen

Je eigen keuzes maken kan een enorme boost in zelfvertrouwen zijn voor een kind. Als hij of zij een keuze maakt die goed uitpakt, zal je merken dat dit de best bevestiging is die een kind kan krijgen.

Creativiteit

Als je alle beslissingen voor je kind maakt, leert je kind niet alle opties overwegen. Met andere woorden: je beperkt hun creatief vermogen door alles voor te kauwen en je kind niet zelf te laten zoeken naar wat voor hem of haar de beste oplossing is.

Verantwoordelijkheid

Jij weet als geen ander dat aan iedere keuze een verantwoordelijkheid vast hangt. In het geval van kinderen maak je die verantwoordelijkheid het best niet te groot. Maar je kunt ‘m wel leren dat als ‘ie voor een boterham met choco gaat hij nadien niet ook nog een boterham met speculaaspasta kan krijgen.

Probleem-oplossend vermogen

Er hangen dus heel wat gevolgen aan iedere keuze. Zodra ze die verantwoordelijkheid begrijpen, worden kinderen daarom gestimuleerd om zich de verschillend mogelijke gevolgen van die keuze in te beelden. Ook als een kind eens een keuze maakt dat niet leidt tot een wenselijke situatie is dat leerrijk, want dan weet je kind wat het de volgende keer al zeker niet moet doen.

Woede-aanvallen

Wie kent ze niet: de woede-aanvallen van kleine kinderen? Die komen vaak voort uit enorme frustratie over het feit dat ze niet zelf over zaken mogen of kunnen beslissen. Door je kind in het proces van keuzes maken te betrekken, zal het zich meer gehoord voelen en minder de behoefte hebben om boos te worden.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom het zo belangrijk is voor jonge kinderen om eigen keuzes te (mogen) maken
Sluiten