Jill
Jill Persoonlijk 30 jun 2019

Ben je emotioneel afhankelijk van je partner? Dit kan je doen

Dat jij en je partner elkaar aanvullen en er voor elkaar zijn is goed. Het is fijn als je ervan uit kunt gaan dat je iets aan elkaar hebt in moeilijke situaties en de ander jou ook terecht kan wijzen. Maar als jij merkt dat je steeds op zoek bent naar bevestiging van je partner dat je goed en belangrijk genoeg bent – en daarmee dus twijfelt aan jezelf en jouw eigen kunnen – gaat er iets mis.

Gebrek aan zelfvertrouwen

De oorzaak van die emotionele afhankelijkheid is dus veelal een gebrek aan zelfvertrouwen. Natuurlijk kun je met een psycholoog in gesprek gaan om erachter te komen waar jouw onzekerheid en wonden vandaan komen. Maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk om hier iets aan te doen. Alleen jij – en dus ook niet jouw partner en z’n lieve woorden – kunt jezelf innerlijk genezen.

Oorsprong

Als twijfels weer boven komen drijven, moet je jezelf afvragen waar ze vandaan komen. Wat heb je als kind wel of niet meegemaakt dat hier aan ten grondslag ligt? Kun je je een tijd herinneren waarin je je niet goed voelde doordat je ‘minder’ hebt gekregen van iemand? Wat deed of zei die persoon toen? Hoe interpreteerde jij dat – en was dat terecht?

Als volwassene kun je hier beter over reflecteren en misschien op de goede manier interpreteren wat er toen is gebeurd – en dus de situatie beter relativeren en positiever inschatten.

Therapeutisch herschrijven van geschiedenis

Psychology Today spreekt ook over ‘therapeutisch herschrijven van je geschiedenis’ om te verwijzen naar deze poging om een beter inzicht te krijgen in je eigen motieven en die van anderen. Daarbij neem je een goedaardig, zelf-voedend en accuraat standpunt aan om je herinneringen vanop een afstand opnieuw te bekijken.

Concreet kan dat betekenen dat je beseft dat je ouders simpelweg onrealistische verwachtingen hadden voor jou. Vroeger nam je alles zomaar aan zonder er vragen bij te stellen. Als je iets niet kon waar maken, lag de schuld bij jou en niet bij de verwachtingen van je ouders. Maar als je gelukkig wil worden moet je jezelf accepteren zoals je bent, zowel je sterktes en zwaktes.

Want uiteindelijk ben je echt de enige die jou gelukkig kan maken.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Ben je emotioneel afhankelijk van je partner? Dit kan je doen
Sluiten