Jill
Jill Opvoeden 23 jan 2018

Je kind een emotioneel gelukkige jeugd geven: hoe doe je dat?

Natuurlijk, we willen allemaal onze kinderen een emotionele gelukkige jeugd geven. Maar hoe zorg je daar nu voor? In een filmpje op YouTube legt The School of Life uit hoe je dit op de juiste manier doet. Famme vat het voor je samen.

1. Wees even hun slaafje

Wanneer je kind nog te jong is om voor zichzelf te zorgen, ligt zijn leven in jouw handen. Zet je eigen noden tijdelijk aan de kant om zijn kreetjes te interpreteren. Hét voorbeeld bij uitstek? Slaap. Heeft je lieverd ‘s nachts honger? Dan sta je op. En wanneer je dan weer net in bed ligt, heeft-ie een vuile pamper. Sleep jezelf dan wéér uit bed.

Waarom dit belangrijk is? Als een kind op jonge leeftijd niet voldoende aandacht kreeg, is de kans groot dat hij later als ‘egoïst’ of ‘narcist’ wordt bestempeld. Terwijl die egocentrische houding dus eigenlijk voort komt uit een gebrek aan aandacht in het begin van zijn leven.

2. Geef hen het voordeel van de twijfel

Veroordeel je kinderen niet te snel. Je kind is geen aandachtzoeker, het heeft gewoon nood aan een knuffel. Je kind haat je niet (hoewel hij soms heel luid roept van wel), hij is angstig. Zoek bij alles wat je spruit doet naar een meer sympathieke verklaring, want dat is vaak waar het echte probleem schuilt.

Als jij de slechte eigenschappen van je kleintje accepteert, weet hij dat ook dat aspect van hem er mag zijn. Zo leert je kind leven met zijn eigen tekortkomingen.

3. Lange en stabiele relatie

Een lange en stabiele relatie met de persoon die voor hem zorgt, leert je kind om te vertrouwen. Hoe saaier en voorspelbaarder je routine, hoe beter. Lukte het om de bal in het doel te trappen? Dan lukt het de volgende keer vast opnieuw. Staat mama altijd voor hem klaar, met veel liefde? Dan vindt hij die genegenheid vast nog eens in een relatie.

Hiermee breng je je dreumes dus vertrouwen bij. Hij leert herkennen wie zorg voor hem draagt en wie niet. En vooral ook dat hij die zorg verdient.

4. Stout zijn mag

Het is niet erg als je kind af en toe tegen je in gaat. Meer nog: het moet af en toe rebels zijn zodat het beseft dat je onvoorwaardelijke liefde niet stopt bij één misstap. Sta toe dat het de weg tussen slaafse gehoorzaamheid en zelf destructieve uitdaging aftast. Wist je dat een rebel vaak te jong te gehoorzaam moest zijn? Die derde driftbui van de dag kan dus niet al te veel kwaad.

Hier zijn trouwens nog 4 redenen om de driftbui van je peuter niet te negeren.

5. Verberg je eigen tekortkomingen niet

De perfecte moeder bestaat niet. Wees jezelf, met al je positieve en negatieve karaktereigenschappen. Je kind veroordeelt je niet. Integendeel: het accepteert beide kanten van je persoonlijkheid. Bovendien is je lieverd dan niet verbaasd wanneer hij ontdekt dat iedereen een mix van goede en slechte eigenschappen is.

Reageer op artikel:
Je kind een emotioneel gelukkige jeugd geven: hoe doe je dat?
Sluiten