Floor
Floor Uit 11 jan 2019

Famme fileert #2: Waarom ‘My Best Friend’s Wedding’ een buitenbeentje is

Romcoms zijn het meest ondergewaardeerde genre ooit. We willen ze zeker en vast niet de Oscarhemel in prijzen, maar af en toe zijn Carrie en Big, en Bridget en Mark alles wat je nodig hebt om nog in de liefde te geloven. Al zijn er ook fragmenten die onze wenkbrauwen doen fronsen. Deze week keken we naar ‘My Best Friend’s Wedding’, de intussen al eenentwintig jaar oude film uit 1997. En het is om meerdere redenen een atypische romcom.

Geen happy ending

Laten we beginnen met de belangrijkste reden: deze romantische klassieker heeft – spoiler alert – géén happy ending. Waar in de meeste romcoms het meisje uiteindelijk naar huis gaat met de man van haar dromen (die doorgaans ook nog eens de ideale schoonzoon belichaamt) moet het personage van Julia Roberts hier onverrichterzake afdruipen.

De tofste gay best friend

Ze wordt daarbij geruggesteund door Rupert Everett, die gestalte geeft aan George, de gay best friend van dienst alsook het personage met het meeste gezond verstand in z’n kop. Want jeetje, wat hebben die drie protagonisten issues!

Famme fileert 'My Best Friend's Wedding'

Over rolpatronen …

Michael (Dermot Mulroney) is zo onzeker als Bridget Jones op een slechte dag. Tikje egoïstisch ook, die Michael. Hoezo moet zijn verloofde haar studies opgeven om hem te volgen op zijn internationale reizen als sportverslaggever? #rolpatroonbevestigend

… en overenthousiast acteerwerk

Zijn verloofde Kimmy (Cameron Diaz) spreidt doorheen de film een vreemde en vooral onverklaarbare mengeling van (soms gespeelde) naïviteit en overenthousiast gedrag tentoon. Waarom drukt ze het gaspedaal als een bezetene in wanneer ze van de luchthaven naar huis rijdt? Omdat dat zo in het script stond, mijnheer.

Famme fileert 'My Best Friend's Wedding'

Schlecht, schlechter, schlechtst

Julianne (Julia Roberts) tot slot heeft simpelweg een slecht karakter. Of hoe noem je anders iemand die haar beste vriend op de dag van zijn huwelijk voor het blok zet, door te bekennen dat ze al jarenlang verliefd op hem is maar hem dat nooit heeft durven zeggen, en eraan toe te voegen dat ze van mening is dat hij daarom met haar moet trouwen? Uiterst slechte timing, Julianne.

Voor wie moeten we nu precies supporteren?

Michael kiest op het einde dus voor zijn verloofde Kimmy, en niet voor zijn beste vriendin Julianne. Dat verwacht je niet in een romcom. Al zeker niet in een romcom waarin de onbetwiste queen of romcoms, Hare Koninklijke Hoogheid Julia Roberts, een hoofdrol speelt.

Famme fileert 'My Best Friend's Wedding'

Dat on-happy einde maakt ‘My best friend’s wedding’ ook tot een buitenbeentje in het genre. Bovendien levert het de romcomliefhebber een verwarrende kijkervaring op, want voor wie moet je als kijker nu supporteren? Niet voor de hyperkinetische en gespeeld naïeve Kimmy.

En ook niet voor de stikjaloerse Julianne, die haar rivale voor schut tracht te zetten tijdens een karaoke-avondje (en daar niet in slaagt dankzij de gespeelde naïviteit waarmee Kimmy het aanwezige publiek in no time voor zich weet te winnen).

Famme fileert 'My Best Friend's Wedding'

Op het einde zegeviert de liefde, zullen we maar zeggen.
En Rupert Everett. #zangscène

Famme fileert 'My Best Friend's Wedding'

Oh ja, ook ‘The Notebook’ is best een vreemde film …

Reageer op artikel:
Famme fileert #2: Waarom ‘My Best Friend’s Wedding’ een buitenbeentje is
Sluiten