Lesley Dewilde
Lesley Dewilde Uit 15 feb 2019

Famme Fileert #3: zeven wel héél vreemde scènes in ‘Notting Hill’

Romcoms zijn het meest ondergewaardeerde genre ooit. We willen ze zeker en vast niet de Oscarhemel in prijzen, maar af en toe zijn Carrie en Big, Noah en Allie en Bridget en Mark alles wat je nodig hebt om nog in de liefde te geloven. Al zijn er ook fragmenten die onze wenkbrauwen doen fronsen. Deze week keken we ter ere van de twintigste verjaardag van de film naar ‘Notting Hill’ en deze 7 scènes bleven hangen.

1. De eerste kus

Stel je even voor dat een complete vreemdeling net sinaasappelsap over je (uiteraard) witte outfit heeft gegooid. Is jouw eerste reflex dan om hem een tong te draaien? Then again: we hebben het natuurlijk nog steeds over Hugh Grant.

2. Will Thacker, journalist voor ‘Horse and Hounds’

Waarom nodigt Anna Will uit als ze overduidelijk druk bezig is met interviews? Waarom verplicht ze hem om mee te gaan in het hele journalistenspelletje en te doen alsof hij haar crappy sciencefictionfilm gezien heeft? Waarom vertelt ze haar personeel niet gewoon even dat ze moeten ophoepelen en dat Will een vriend van haar is – als ze zich écht alleen wil verontschuldigen voor hun kus heeft ze daar niet meer dan vijf minuutjes voor nodig, right? Zo. Veel. Vragen.

films fileren notting hill

3. Will neemt Anna mee naar het feestje van zijn zus

Hier kunnen we kort over zijn: na één kus en een wel heel gênante reeks interviews is de kans dat we je meenemen naar het verjaardagsfeestje van onze zus zo ongeveer min vijf procent. Al was je Hugh Grant.

4. De browniescène

Op het verjaardagsfeestje in kwestie wordt er een pity brownie doorgegeven. De gast die het zieligste verhaal weet op te hoesten mag het laatste stukje. Wills vriendin Bella is na een verschrikkelijk ongeluk levenslang gekluisterd aan haar rolstoel en kan geen kinderen krijgen, maar ja hoor, Anna, jouw leven is erger, met al je verschrikkelijke diëten en al het geld waar je in zwemt. Ugh.

films fileren notting hill

5. Wacht even, Anna heeft al een lief?

Wanneer Anna Will voor de tweede keer meeneemt naar haar hotelkamer wacht haar lief hen op. Ahh, niks vervelender op een date dan je nieuwe vlam die al een vriend blijkt te hebben. Behalve dan die nieuwe vlam die doet alsof je een kelner bent, je het vuilnis laat oppikken en daarna passioneel begint te kussen met haar écht lief.

Oh enne … Het helpt ook niet echt dat je vrienden je tijdens de eerstvolgende brunch meewarig aankijken en zich afvragen of je dan echt niet wist dat ze een relatie had. Blijkbaar niet, guys, en het was vriendelijk geweest als jullie ‘m daar even op gewezen hadden.

De gemiddelde mens zou vrij tot zeer getraumatiseerd zijn door bovenstaande gebeurtenissen, Will neemt Anna na zes maanden en een reeks naaktfoto’s barmhartig in huis (want wie zou haar ooit komen zoeken in het huis van een nobody, right?), negeert de hele boyfriend-situatie en oefent de tekst van haar nieuwe film met haar. #begrijpewiebegrijpenkan

films fileren notting hill

6. Alles is Wills fout

Het ondenkbare (but not really) gebeurt wanneer Wills lompe huisgenoot wereldkundig maakt dat Anna Scott bij hen thuis verblijft. Al even voorspelbaar begint Anna te schreeuwen en verwijt ze Will ervan dat hij enkel uit is op aandacht en publiciteit en dat ze spijt heeft van elk moment van hun tijd samen. HOE. IS. DIT. ZIJN. FOUT?

7. De boekenwinkelscène

“I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her” moet een van de bekendste romcom-quotes aller tijden zijn. En het is één grote leugen. Alles wat Anna en Will delen zijn een paar dates en op elk van die dates heeft zij zich gigantisch misdragen tegenover iemand die haar op handen draagt. En een duur schilderij in zijn handen duwen helpt je zaak niet echt vooruit, gezien het feit dat je – OH JA STINKEND RIJK BENT.

Wanneer Will eindelijk eens wat tekenen van zelfrespect vertoont en haar op haar plaats zet, zijn we eerlijk gezegd dan ook … blij. En dan geven zijn vrienden hem het slechtste advies ter wereld en rijden ze in een race tegen de tijd door Notting Hill om Anna te vertellen dat Will haar toch graag ziet.

films fileren notting hill

‘Notting Hill’ is geen liefdesverhaal. ‘Notting Hill’ gaat over een egoïstische actrice en een idealistische romanticus die een obsessie heeft ontwikkeld met die eerste. En zulke verhalen eindigen zelden goed. Dat terzijde is elke romcom die slim genoeg is om Hugh Grant en zijn belachelijk goede haardos te casten een genot om naar te kijken. Gelukkige verjaardag dus, our dearest ‘Notting Hill’. 

Meer Julia Roberts-romcoms?

Famme fileert #2: Waarom ‘My Best Friend’s Wedding’ een buitenbeentje is

Reageer op artikel:
Famme Fileert #3: zeven wel héél vreemde scènes in ‘Notting Hill’
Sluiten