Feestelijke winterpavlova voor het kerstdiner

Culinair

Weinig moeite, groots wauw-effect: dat zijn naar ons idee de beste desserts. Met deze pavlova maak je in een handomdraai een groots winterwonderland. Leuk om te serveren tijdens het kerstdiner!

Pavlova is een van de fijnste desserts om te maken, omdat het allemaal niet te netjes en precies hoeft. Foolproof dus! De meringue-bodem kun je van tevoren maken en een paar dagen goed houden in een luchtdichte doos. Maak de pavlova zelf vlak voor het serveren op, want door de slagroom wordt ‘ie snel zacht.

Dit heb je nodig voor 8 tot 10 personen

Voor de meringue:

  • 8 eiwitten
  • 500 gram suiker
  • 4 koffielepels maizena
  • 2 koffielepels witte wijnazijn
  • 1/2 koffielepel vanille-extract

Voor de topping:

  • 6,5 dl slagroom
  • Handje granaatappelpitjes
  • Paar blaadjes verse munt
  • Handje pistachenoten
  • Handje karamelpopcorn (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • Handje cranberry’s
  • Optioneel: wat bloemsuiker

Zo maak je de meringue voor pavlova

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Leg een bakplaat klaar met bakpapier en teken daarop een cirkel met een doorsnede van 25 centimeter. Trek bijvoorbeeld een potlood rond een bord van die grootte.
  3. Klop het eiwit stijf in een keukenrobot of met een handmixer tot het in pieken blijft staan. Klop er daarna de suiker doorheen. Doe dit lepel voor lepel, tot het eiwit en de suiker goed gemengd zijn.
  4. Strooi er de maizena over, besprenkel met azijn en vanille-extract, en schep alles voorzichtig met een spatel door elkaar. Niet roeren dus: je wil dat het mengsel luchtig blijft. Schep het schuim binnen de cirkel op de bakplaat en strijk de zijkanten en de bovenkant glad met de spatel.
  5. Zet de meringue in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 120 graden. Bak een uur, zet daarna de oven uit en laat de meringue in de oven staan tot die helemaal afgekoeld is.
  6. Als de meringue afgekoeld is leg je ‘m omgekeerd op een groot bord of een schaal. Is ‘ie te broos? Geen paniek: houd ‘m lekker zo en serveer de meringue gewoon bovenop het bakpapier. Staat heerlijk rustiek en huiselijk.
  7. Voor de winter wonderland-topping
  8. Klop de slagroom dik op en spatel die bovenop de meringue. Smeer ‘m uit naar de randen van de pavlova.
  9. Versier de pavlova gezellig met de sinaasappelpartjes, cranberry’s, granaatappelpitjes, pistachenoten en popcorn. Maak af met de blaadjes verse munt.
  10. Wil je ‘t laten sneeuwen in jouw winter wonderland? Klop er voorzichtig met een zeef wat bloemsuiker overheen. Zoet, maar zó feestelijk.