Thuis 17 nov 2018 Lesley Dewilde

Famme fileert #1: 8 totaal onlogische momenten in ‘The Notebook’

Romcoms zijn het meest ondergewaardeerde genre ooit. We willen ze zeker en vast niet de Oscarhemel in prijzen, maar af en toe zijn Carrie en Big, Noah en Allie en Bridget en Mark alles wat je nodig hebt om nog in de liefde te geloven. Al zijn er ook fragmenten die onze wenkbrauwen doen fronsen. Deze week keken we naar ‘The Notebook’ en deze acht scenes bleven hangen. 

1. De reuzenradscene

Wij denken dat er al heel wat pretparken en kerstmarkten zouden aangeklaagd zijn als er zomaar mensen op een reuzenrad konden springen om zich vervolgens met één arm aan zo’n balk vast te houden. En ook: wat is er mis met je als Ryan Gosling je mee op date vraagt en je nee zegt?

the notebook

2. De kruispuntscene

Even recapituleren: je bent op date en gaat plots op de grond liggen met een man die je een paar uur kent. Begrijp ons niet verkeerd, wij begrijpen dat Ryan heel overtuigend kan zijn, maar ons leven zijn we nog niet beu. Oh ja enne, rijden er op een kruispunt normaal gezien niet iets meer auto’s zo net na afloop van een film?

the notebook

3. De ijsjesscene

Iedereen kent de scene wel waarin Allie haar ijsje helemaal over Noahs gezicht smeert en het daarna oplikt. Los van het feit dat dat vrij tot zeer dégoutant is, is het ijsje ineens ook verdwenen. Vast laten vallen, maar hoezo krijg je geen instant zenuwinzinking als je eten verspilt?

the notebook

4. De strandscene

De iconische ‘I’m a bird’-scene. Neen, Allie, je bent géén vogel. Eerlijk gezegd hebben we die scene nooit begrepen, al moeten we toegeven dat haar enthousiasme wel aanstekelijk werkt. Also: waar kopen we die bikini?

the notebook

5. De break-upscene

Nadat Noah net hoorde hoe Allies ouders hem de grond in boren en hun dochter verbieden die arme luis nog langer te zien krijgen de twee ruzie en gaan ze uit elkaar. Waarop Allie hem wat begint te meppen. Wacht, wat? Je ouders hebben hem net tot in het diepst van zijn ziel vernederd, en nu ga je hem … slaan?

the notebook

6. De brievenscene

Nog zo’n iconisch beeld: “I wrote you 365 letters. I wrote you everyday for a year.” Uhu, mooi. Romantisch. Maar hoe? Waar blijf je het in godsnaam over hebben? En ook: hoe kon lieve Ryan (eh, Noah) zich niet diep verontwaardigd voelen terwijl wij het al niet vinden kunnen dan twee van onze WhatsApp-berichten onbeantwoord blijven? Zo’n vijf seconden nadat we ze verstuurd hebben?

the notebook

7. De ‘ik weet niet wat ik wil’-scene

Wanneer Allie Noah na al die jaren opnieuw opzoekt, vraagt hij haar of ze van haar verloofde houdt. Haar antwoord? “Yes I do, he’s a really good man.” Rest ons alleen de vraag: wat kom je daar dan doen? Een beetje staan flirten met die Bambi-ogen van je.

Kijk lieve Allie, we nemen het je niet kwalijk dat je bent verder gegaan met je leven, het is alleen … arme Lon. Noah wandelt voorbij en je loopt er als een loopse hond achter. En kijk, we snappen het: hij is je eerste liefde en hij is, nu ja, Ryan Gosling. Maar neem dan eindelijk in beslissing in plaats van een halfuur lang tussen twee mannen te staan dralen.

En voor jullie ons neerbliksemen: wij zijn dol op Rachel McAdams (wie niet?), maar toch is het een haat-liefdeverhouding met Allie. Allie is de reden dat mannen denken dat alle vrouwen op deze aardbol geschift en onredelijk zijn.

the notebook

8. De sterfscene

De dubbele laag in ‘The Notebook’ – waarin oude Noah hun liefdesverhaal telkens opnieuw vertelt aan Allie, die intussen dement is – is dé reden waarom we de film goed vinden. We zuchten al eens omwille van Allies onredelijk gedrag, en wanneer de film ons jaren later toont hoe Noah nog steeds elke dag voor haar vecht, laten we al eens een traantje. Het is gênant. Die tweede laag geeft de film meer inhoud en dan verpesten ze het door het koppel op het einde lekker cliché samen te laten sterven. Waarom, Nicholas Sparks, waarom?

the notebook

En dan ook nog dit … In het begin vertelt oude Noah: “I am nothing special, of this I am sure. I am a common man with common thoughts and I’ve led a common life. There are no monuments dedicated to me.” Haha, blijft dat vooral geloven, Noah!

the notebook
Reageer op artikel:
Famme fileert #1: 8 totaal onlogische momenten in ‘The Notebook’
Sluiten