Jill
Jill Thuis 1 feb 2018

Welke fruitboompjes doen het goed als kamerplant?

Wie houdt niet van decoratieve groene kamerplanten? Of kruidenplantjes in de keuken? Klaar voor stap 3? Fruitboompjes! Met een beetje zonlicht, water en liefde kan je zelf fruitbomen in je huiskamer laten groeien.  Ja, zelfs wanneer je op drie hoog woont.

1. Vijgen

Fruitboompjes als kamerplant

Huh? Maar daar groeit toch helemaal geen fruit aan? Jawel! Blijf wel zo ver mogelijk bij de vioolbladplant vandaan. Kies eerder voor een ficus carica (ook wel Negro largo of Aubique noire genoemd). Die doet het binnen heel goed en moet je gewoon af en toe flink snoeien. De plant bestuift zichzelf, dus daar heb je ook al geen werk mee.

Verzorging: Geef de plant één keer per week water en zet ‘m niet in direct zonlicht of bij een open raam. Een lichte ruimte is wel aangeraden.

2. Citroenen en limoenen

Fruitboompjes als kamerplant

Een huisje op het Spaanse platteland was natuurlijk fantastisch geweest. Maar als dat niet in de nabije toekomst voor je is weggelegd, kweek je deze citrusvruchten toch gewoon in je eigen huiskamer?
Kies wel voor een zelfbestuivende boom, zoals

  • de Meyer lemon (deze heeft niet zoveel hitte nodig om het fruit te laten rijpen),
  • de kaffir lime (dat is een subsoort van de citrus hystrix),
  • de Perzische limoen (citrus latifolia) die in de supermarkt vaak wordt verkocht,
  • de key lime (citrus aurantifolia).

Verzorging: Net als alle andere citrussoorten houdt de limoen van een zure grond. Zet hem daarom in speciale potgrond voor citrusplanten of in mediterrane potgrond (grond voor rododendrons of camelia’s is ook prima). Voorzie ook voldoende vocht: spray af en toe even wat water over ze heen. Uiteraard hebben ze zon nodig (minstens 8-12 uur per dag), dus hou daar rekening mee. Vanaf mei mogen ze naar buiten.

3. Olijven

Fruitboompjes als kamerplant

Van alle fruitbomen hebben deze planten het minst aandacht nodig. Bovendien leveren ze enorm veel vruchten op. Let op: als je een olijfboom koopt, houd er dan rekening mee dat de meeste bomen bedoelt zijn als ornament in huis (kijk hoe mooi!). Maar daar groeit spijtig genoeg geen fruit aan. De planten die dat wel doen zijn de arbequina of de picholine.

Verzorging: De olijfboom heeft vooral in de zomer verzorging nodig. Voordat je ‘m water geeft moet je twee dingen doen:

  1. Je voorziet goede afwatering: een laag hydrokorrels op de bodem van de pot met daarboven mediterrane grond does the trick.
  2. Je checkt of de opperste olielaag van de bladeren opgedroogd is (alleen dan heeft je plant water nodig).

Je plaats ‘m het best buiten of vlakbij het raam, aangezien ze minstens zes uur aan zonlicht per dag nodig hebben. Je snoeit ook af en toe even.

4. Avocado’s

Fruitboompjes als kamerplant
Bron: Kinarino

Ja, je ziet het goed: je eigen avocado’s kweken, het kan! Kleine kanttekening: het is wel ontzettend moeilijk ze zelf te laten groeien, maar niet onmogelijk. Tenminste, als je de pitten goed bewaart.

Verzorging: Prik zo’n vier grote satéprikkers in de pit. Leg dit vervolgens in een glas water en zet op een zonnige, warme plek. Vervolgens is het kwestie van geduld, want de pit geeft pas na een tijdje (zo’n drie tot zes weken) een teken van leven. Op dat moment verplaats je de pit naar een bloempot.

Wist je dat in de meeste groenten en vruchten een remmende stof zit die voorkomt dat ze ontkiemen in de winkel? Wil je dus zelf een avocadoplant kweken, dan heb je een biologische nodig. Nog een laatste detail: je moet héél veel geduld hebben om uiteindelijk je zelfgekweekte avocado’s te kunnen eten. Met een beetje geluk kun je na 5-7 jaar de vruchten plukken.

5. Bananen

Fruitboompjes als kamerplant

Met hun grote bladeren en witte bloemen zijn het niet alleen mooie kamerplanten, er komt ook nog eens echt fruit aan te hangen. Let wel goed op welke plant je koopt, want er komen niet aan elke soort vruchtjes te hangen. En je moet ook uitkijken dat je straks geen reusachtige boom in je kamer hebt. Met de chinese yellow, dwarf red en cavendish zit je altijd goed.

Verzorging: Kies een plaats met veel licht: een bananenplant groeit het best met 12 uur indirect zonlicht per dag. Roteer ‘m af en toe even, zodat alle kanten zonlicht vangen. En zorg dat de temperatuur niet onder de twintig graden zakt. Ze houden enorm van water, maar wees alert op ‘verdrinking’.

6. Moerbeien

Fruitboompjes als kamerplant
Bron: Logees

Het fruit van deze boom moet zodra het rijp is zo snel mogelijk geplukt worden. Hou er rekening mee dat de fruitstukken niet allemaal tegelijk rijp zullen zijn.

Verzorging: Lekker simpel! Gewone potgrond, maar niet te nat of gesloten, werkt prima. Af en toe een beetje water geven en de rest gaat vanzelf. Zet ‘m ergens op een zonnige en warme plek in huis (bijvoorbeeld en groot raam waar veel licht binnen valt). De moerbeiboom groeit langzaam en geeft meestal pas vruchten na 6 – 8 (10) jaar.

7. Perziken en nectarines

Fruitboompjes als kamerplant

Een kleine bonanza of prunus armeniaca blijft zeer klein en is daardoor geschikt voor kleine tuinen of een balkon.

Verzorging: Hou deze plant binnen en in een lichte, zonnige ruimte waar het minstens 10 tot 13 graden is.

Zo simpel is het om fruitbomen in je huiskamer te kweken. Succes!

Reageer op artikel:
Welke fruitboompjes doen het goed als kamerplant?
Sluiten