Jill
Jill Persoonlijk 23 jun 2019

Laura: ‘Goede seks vereist oefening en dat is met borstvoeding precies hetzelfde’

Laura is mama van Elliot (bijna 4), Amelia (bijna 2,5) en binnenkort een nieuwe, kersverse dochter. Een jaar geleden startte ze Mommoiselle op, een blog waarin ze het reilen en zeilen van haar gezin uit de (draag)doeken doet.

Natuurlijk is er niets seksueels aan borstvoeding maar, er is een ding dat ze gemeen hebben: ze zijn beide natuurlijk en van natuurlijke dingen schijnen wij te denken dat ze gemakkelijk zijn. Ik dacht vaak: ‘Hoe kan het toch dat iets natuurlijks zo verdomd moeilijk is?’ Gelukkig geldt ook voor borstvoeding dat oefening kunst baart. Deze tips helpen je vast op weg!

1. Naakt op naakt

Skinnen is ongelooflijk belangrijk voor je melkproductie. Het veroorzaakt een kettingreactie in jouw en je baby’s brein die echt Avatarwaardig zijn. Knuffel je baby dus zo vaak je kan, liefst lekker in jullie blootje: huid op huid.

2. Zet je knoopjes open

Wees gewaarschuwd: als net bevallen mama stap je een wereld binnen waar het volkomen normaal is om onbekenden je borsten te laten vastpakken. Goed aanhappen is echt alles, dus als je nog enige schaamte hebt na het ziekenhuispersoneel je vajajay te hebben getoond, then let it go en knoop je bloesje open! Goed advies is immers essentieel voor succes.

3. Probeer verschillende standjes uit

Er zijn zoveel posities waarin je kan voeden en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Probeer dus wat uit! Ik vond het vooral fijn om Elliot en later Amelia op m’n schoot te laten rechtzitten en naar me toe te laten leunen.

4. Deel je bedgeheimen

Borstvoeding betekende in mijn geval slapeloze nachten en onzekere momenten. Pak daarom je man mee naar de vroedvrouw: het zal immers zijn taak zijn om jou aan haar tips te herinneren als je even strop zit.

5. Milliliters en grammen zijn zoals size bij seks: they don’t matter

Mijn vroedvrouw gaf me het beste advies: fixeer je niet op voedingsmomenten of gewichtcurves. Haar vuistregel was om de pampers in het oog te houden. Waren die nat, dan zat het snor.

6. Maak het jezelf gemakkelijk

Mijn zwangere ik was een obsessieve nester: ik pinde het ene kinderkamerideetje na het andere op Pinterest. Achteraf bekeken is dat eigenlijk wat gek want het eerste half jaar sliepen onze baby’tjes in onze kamer. Beter dus om wat te denken over waar je in de praktijk ‘s nachts je baby zal voeden. Met de komst van Amelia bereidde ik een knus borstvoedingshoekje voor in onze slaapkamer, dat nu ook bij ons derde kindje dienst zal doen.

7. Ontembare goesting

Borstvoeding zoog de calorieën zo uit mijn lijf. Het vereist zoveel van je lichaam om een klein mensje te voeden dat het absoluut niet het moment is om te diëten. Wist je dat borstvoeden zo’n vijf- tot achthonderd calorieën per dag verbrandt? Geef dus toe aan goestingskes!

8. Met z’n drietjes

Al een kindje rondlopen? Vul een doos met iets leuks dat enkel bestemd is voor je peuter tijdens voedingsmomenten. Zo zat Elliot rustig naast me op de zetel, terwijl ik Amelia eten gaf.

9. Pilletje pakken

Toen ik alweer zonder melk viel bij Elliot en een opkriksessie niet aankon, raadden m’n vroedvrouw en dokter domperidon (beter bekend als motilium) aan voor enkele dagen. Een wondermiddel maar niet onbesproken. Informeer je en beslis voor jezelf.

10. Mode telt

Voor ik iets van borstvoeden afwist, hadden die onflatterende wikkeltops me al bijna naar de fles gedreven. In de praktijk ontdekte ik echter dat speciale kledij aankopen niet nodig is, zoals je kunt lezen op mijn blog mommoiselle.

In andere culturen leren vrouwen elkaar hoe je nu precies borstvoeding kunt geven, maar hier in België is het meer een gewoonte om een nieuwe mama met rust te laten. Jammer eigenlijk want de beste tips zijn vaak diegene die je krijgt van andere mama’s. Deel je ervaringen, samen staan we sterk!

Meer mommoiselle? Neem zeker eens een kijkje op Instagram: @mommoiselle_com.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Laura: ‘Goede seks vereist oefening en dat is met borstvoeding precies hetzelfde’
Sluiten