Jill
Jill Kids 23 jan 2018

Het gedrag van jouw peuter verklaard op basis van z’n sterrenbeeld

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige kinderen niet naar bed te slepen zijn, terwijl anderen vragen of ze alsjeblíéft mogen gaan slapen? Dat is niet alleen karakter. Dat heeft ook vaak te maken met het sterrenbeeld van je kind.

Waterman – 20 januari t/m 18 februari

Waterman-peuters zijn wijze schepsels die vol bijzondere uitspraken zitten. Enorm schattig, maar dat verbale geweld kan af en toe een beetje vermoeiend zijn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je je kind zo af en toe moet temperen. Voel je daar dus niet schuldig over. Waterman-peuters zijn ondanks hun wijze woorden voorzichtige wezens, pas daar mee op. Als je iets bij hen wil bereiken, praat dan logisch en met een beetje humor – op een manier zoals je ook met een collega of een volwassene praat.

Vissen – 19 februari t/m 20 maart

Vissen-peuters zijn creatief, lief en goed in sociale situaties. Ze zijn dromerig en vertoeven vaak helemaal in hun eigen fantasiewereld. Soms zijn ze hooggevoelig voor geluiden en texturen en hebben ze de neiging om geobsedeerd te zijn (door een specifiek kledingstuk, bijvoorbeeld). Dat gaat over als ze ouder worden, dus ga er een tijdje in mee. Tip: laat je Vissen-peuter alleen tv-kijken of met de iPad spelen als het écht niet anders kan. Deze apparaten brengen de luie Vis in je kind naar boven en dit gaat ten koste van zijn creativiteit.

Ram – 21 maart t/m 19 april

Peuters die onder dit sterrenbeeld zijn geboren, zijn sprankelende verschijningen. Ze zijn vaak vroeg wakker en kruipen dan heel gezellig bij je in bed. Het zijn ook echte gangmakers die makkelijk vriendjes maken. Daarnaast hebben ze een vurige persoonlijkheid. Dat vraagt om een consequente opvoeding. Zeven uur bedtijd? Houd je daar aan (voor je eigen bestwil). En o, zorg ervoor dat je waardevolle spullen in huis op een veilige plek zet, want Rammen zijn echte pingpongballen die van links naar rechts stuiteren.

Stier – 20 april t/m 20 mei

Deze peuters kan je vergelijken met labradors: ze zijn ontzaglijk trouw aan hun ouders en laten dan ook vaak merken dat ze je liefhebben, hoe jong ze ook zijn. Daarom vinden Stier-peuters het heerlijk om een dagje thuis te zijn en samen met mama languit in de zetel te liggen. Stier-peuters weten precies wat hun lichaam nodig heeft en verhuizen daarom zonder protest naar bed wanneer ze moe zijn. Zeggen ze dat ze nu écht moeten plassen? Aarzel dan niet, want dit is geen aanstellerij. Ten slotte, als een Stier-peuter zich bedreigd voelt, is hij snel geneigd geweld te gebruiken. Het enige wat-ie dan nodig heeft is een beetje liefde. Een knuffel doet wonderen.

Tweelingen – 21 mei t/m 20 juni

‘Waarom doe je mascara op je ogen?’ ‘Waarom hebben honden geen vingers?’ ‘Waarom moet ik broccoli eten?’ Tweelingen-peuters vragen de oren van je kop. Het zijn kleine avonturiers, niks ontgaat hen. Ze zijn nieuwsgierig en willen overal het fijne van weten. Stimuleer je Tweelingen-peuter door zijn vragen uitgebreid te beantwoorden, ook als dat zo nu en dan vermoeiend wordt.

Kreeft – 21 juni t/n 22 juli

Kreeft-peuters imiteren mama graag. De keuken schoonmaken, de knuffels meenemen in de kinderwagen of een maaltijd ‘koken’: ze houden ervan. Dat door hun van nature zorgende aard. Hartstikke lief, maar de keerzijde is dat ze zich vaak emotioneel betrokken voelen. Ook slapen vinden Kreeft-peuters vaak lastig. Ze staan dan ook niet voor niets bekend om hun nachtelijke terreur. Help ze een beetje door hun kamer gezellig te maken.

Leeuw – 23 juli t/m 22 augustus

Leeuw-peuters zijn de meest extravagante, blije en charmante wezens. Maar hun gevoel voor drama ontdekken ze ook al op vroege leeftijd. Ze hebben daarom meer dan eens een driftbui (wanneer ze bijvoorbeeld geen ijsje als ontbijt mogen). Manieren om hun theatrale gedrag te temperen? Prijs bijvoorbeeld hun goed gedrag (houden ze enorm van) of vul hun schema’s met activiteiten. Die laatste optie is vooral fijn omdat-ie dan genoeg slaap krijgt. Zo heb je geen opvliegend Leeuwtje meer in de ochtend.

Maagd – 23 augustus t/m 22 september

Maagd-peuters houden van overzicht en ruimen hun eigen spullen dan ook op zonder te veel waarschuwingen (lees: gesmeek). Ze zijn to the point en houden van structuur. Nadeel is wel dat ze niet graag van dat schema afwijken. Toch een wijziging? Verwacht dan een woedeaanval. Mag je dan helemaal niet afwijken van die structuur? Neen, toon gewoon wat inlevingsvermogen. Beperk de schade door je Maagd-peuter precies te vertellen wat hen te wachten staat. En o ja, Maagd-peuters houden van taakjes, vooral in het huishouden. Mooi meegenomen.

Weegschaal – 23 september t/m 21 oktober

Sommige kinderen vinden vreemden eng. Dat geldt niet voor de Weegschaal-peuter. Dit type peuter maakt makkelijk nieuwe vriendjes en is goed van vertrouwen. Het is daarom zaak dat je hen inzicht geeft in mensen en hen leert niet té loyaal te zijn. Ze vinden het moeilijk om te accepteren dat sommige dingen niet mogen. Het is fout een hele zak M&M’s leeg te eten? Maak ze dat maar eens wijs. Grote kans dat ze dan irrationeel worden. Vraag hen daarom om hun gevoel uit te leggen en geef hen daarna een alternatieve optie. Wedden dat jullie in geen tijd weer vrienden zijn?

Schorpioen – 22 oktober t/m 21 november

Schorpioen-peuters zijn de meest mysterieuze van alle sterrenbeelden. Ze zijn introvert en vermaken zich heel goed in hun eentje. Het liefst doen ze dat met instrumenten, verf of andere artistieke items. Dat speelgoed delen met andere kinderen is moeilijk voor de Schorpioen. Beloon hem dan ook zeker wanneer hij een ander kind met zijn favoriete trommel laat spelen.

Boogschutter – 22 november – 21 december

Dit is Dora the Explorer. Boogschutter-peuters vinden het heerlijk om kind te zijn en nemen het er daarom ook flink van. Ze zitten vol energie en houden van kattenkwaad. Schrik daarom niet als je kledingkast weer eens overhoop gehaald is voor een verkleedfeest. Boogschutter-peuters vinden samen spelen het leukste wat er is en daarom betrekken ze je voortdurend (tot ergernis toe) bij hun spel. Dat kan je gelukkig (af en toe) afwijzen, aangezien het ook goede solo-artiesten zijn. Ze functioneren het best in een perfecte mix van vrijheid en consistentie.

Steenbok – 22 december t/m 19 januari

Een hele dag binnen zitten is niet aan kinderen van dit sterrenbeeld besteed. Ze stappen het liefst de hele dag met hun schoenen in plassen of spelen in de speeltuin tot ze moe zijn. Ze maken hun moeder graag trots en zijn serieus als dat nodig is. Ook ontwikkelen veel Steenbok-peuters een hyperfocus op een bepaald liedje of een boek. Dat toont hun ambitie. Let er daarom op af en toe te tonen dat het helemaal niet erg is om plezier te maken. Dat zelfs volwassenen wel eens gek doen.

Benieuwd naar de oorsprong van het kattenkwaad dat je kind zo graag uithaalt? Famme zocht uit hoe het sterrenbeeld van je kind zijn streken beïnvloedt.

Reageer op artikel:
Het gedrag van jouw peuter verklaard op basis van z’n sterrenbeeld
Sluiten