Jill
Jill Thuis 12 jul 2019

Waarom het ontbreken van draakje Mushu in de live-action van ‘Mulan’ geen slechte zaak is

Voor je met woede dit artikel verder leest, terwijl je toch al beslist hebt dat Mushu niet mag ontbreken in de live-action van ‘Mulan’: wij zijn ook grote fan van het draakje in de tekenfilm. Sterker nog: onze teleurstelling was groot toen we hem nergens in de trailer konden terug vinden. Maar al bij al is deze nieuwe insteek niet meteen slechter.

Trailer live-action ‘Mulan’

Als je ‘m nog niet gezien hebt, hier zijn de eerste beelden van de live-action van ‘Mulan’ die in het voorjaar van 2020 in de zalen zal verschijnen.

Grappige sidekick

Ariël heeft Sebastiaan, Simba heeft Timon en Pumba en Elsa heeft Olaf. Iedere Disneyhoofdpersonage heeft een grappige sidekick die op tijd en stond zorgt voor een luchtig moment in een verhaal vol fantasie. Maar is het echt nodig om zo’n uitnodigend avontuur luchtiger te maken? In de tekenfilmversie kan dat geen kwaad, maar de hele opzet van de live-actionreeks aan films die Disney de laatste jaren produceert is net om die cartoons tot leven te brengen. Daar horen niet alleen levensechte animatie (zoals bij ‘The Lion King‘) en echte mensen bij, maar ook hertekende verhaallijnen.

Geen Mushu in ‘Mulan’

Waar ‘Aladdin‘ en ‘Beauty and the Beast‘ de verhaallijn van hun kleurrijke voorganger getrouw volgen, doet de live-action van ‘Mulan’ dat niet. In de trailer wordt al snel duidelijk dat de opzet hetzelfde is, namelijk meisje staat op het punt uitgehuwelijkt te worden maar denkt haar familie beter eer te kunnen brengen door in het leger te vechten. Maar er komen geen typische Disneyliedjes in voor, de grappige sidekick Mushu ontbreekt en van Mulan’s crush Li Shang is ook niets te zien.

De frivoliteiten die Disney maken tot wat Disney is (en waar wij ook van houden) worden weggelaten waardoor het verhaal naar alle waarschijnlijkheid dichter op de oude Chinese legende van Mulan zal inspelen. Een film met een serieuzere toon, maar nog steeds dezelfde boodschap: vrouwen zijn even dapper en sterk als mannen en hebben geen man nodig om hen te redden.

Genderequality at its finest zonder dat daar een vrolijke Mushu de boel komt opvrolijken om het onderwerp minder serieus te maken. Want minder serieus is dat onderwerp nog altijd niet.

Lees ook: De lugubere waarheid achter 5 van je favoriete Disneysprookjes

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom het ontbreken van draakje Mushu in de live-action van ‘Mulan’ geen slechte zaak is
Sluiten