Valerie
Valerie Thuis 22 jul 2018

Getrouwd en toch een crush op een ander?

Helemaal ondersteboven van iemand die niet je partner is? Dat is normaal. Maar hier zit je dan, als non-single, met een crush op iemand die niet je partner is. 

Voordelen van een crush voor je relatie

Wanneer je een crush hebt op iemand anders dan je partner, wil dat niet zeggen dat het einde van je relatie aangebroken is. Integendeel, het heeft soms zelfs een positief effect op je relatie. Zo (her)ontdek je datgene wat je apprecieert in je partner. Vrouwen zouden zich seksueel meer geladen voelen, waardoor het seksleven in hun relatie een heuse boost krijgt.

Bovendien ontstaat er een gevoel van opwinding door een adrenaline rush waarbij er dopamine vrijkomt in de hersenen. Het is veel opwindender te denken aan die nieuwe knapperd dan aan ‘the same old, same old’ naast je in bed. Het gelukshormoon raast door je lichaam en versterkt je gedachten en gevoelens.

Maar realistisch gezien, tenzij je in een open of een polyamoreuze relatie zit, zal je toch even een serieuze analyse moeten maken om na te gaan of je crush niet ook schade toebrengt aan je relatie. 

Is een crush onschuldig?

Een crush lijkt onschuldig en het is makkelijk om die onschuld te rechtvaardigen, tot het plots te laat is. Er is een verschil tussen een boontje hebben voor iemand en compleet tot over je oren verliefd zijn op een ander. Het is perfect normaal om meerdere mensen buiten je relatie aantrekkelijk te vinden. Maar als je deze gevoelens omzet in acties, wordt het gevaarlijk.

Niks is natuurlijk honderd procent zwart of wit. Het is dan ook fout de vuistregel te gebruiken: gedachten zijn goed, acties zijn slecht. Mensen hebben verschillende ideeën over wat kan en niet kan binnen een relatie. Zo maak je zelf misschien absoluut geen probleem van het feit dat je tijdens het masturberen fantaseert over je crush. Maar je partner kan dit wel zien als emotionele ontrouw. Het is je relatie die bepaalt waar je een grens overschrijdt. En in een relatie ben je met twee.

Jezelf wijsmaken dat aan je crush denken (lees: obsederen) je relatie niet schaadt, omdat je niet van plan bent fysiek actie te ondernemen. Maar opblijven wanneer je partner in bed ligt om vervolgens rustig zes pagina’s door de Facebookfoto’s van je crush te scrollen is niet oké. Simpel gesteld: hoe meer tijd je in je fling steekt, hoe meer je je huidige relatie op het spel zet.

Crush of echt verliefd?

Hoe weet je nu of je nog binnen de grenzen blijft? Vraag jezelf af hoe je deze crush ervaart. Loop je op vrije momenten te denken aan je crush? Of sms je de hele tijd met die zogezegde ‘vriend’ en vertel je hem ook intieme dingen die je niet deelt met je partner?

Het zit ‘m in de kleine dingen: koffie halen op het moment dat hij ook in de koffiekamer staat, naar zijn favoriete broodjeszaak gaan om hem tegen het lijf te lopen, … Beroven ze niet alleen tijd en aandacht van je relatie, maar maken ze ook je nog verliefder? Dan ga je misschien toch een stapje te ver.

Vraag jezelf af of je partner je acties oké zou vinden en of jij gelijkaardige acties van je partner zou verdragen. Als het antwoord neen is, wees dan eerlijk met jezelf en met je partner. En maak een keuze.

Lees ook: In 36 vragen verliefd worden op elkaar – voor het eerst of opnieuw

Reageer op artikel:
Getrouwd en toch een crush op een ander?
Sluiten