Jill
Jill Persoonlijk 28 jun 2019

8 gewoontes die je niet gelukkig maken

Er zijn heel wat manieren om in een positieve spiraal terecht te komen, maar die vertellen je niets over welke gewoontes je net ongelukkig maken. Deze gewoontes kun je beter laten.

Je laten leiden door extrinsieke doelen

Een grote berg geld, een tot in de puntjes verzorgd uiterlijk en een chique auto voor de deur. Als dat de enige doelen zijn die je nastreeft, is de kans groot dat je je zelfs niet helemaal happy voelt als je ze effectief bereikt hebt.

Want hoe cliché het misschien ook klinkt: geluk zit vanbinnen. Niet in materiële zaken als een auto of geld. Wie geluk nastreeft kan zich dus beter focussen op intrinsieke doelen zoals persoonlijke ontwikkeling en het verkrijgen van (nieuwe) bevoegdheden.

Continu bevestiging zoeken bij anderen

Natuurlijk is het leuk als anderen zeggen dat je goed bezig bent of dat je een leuke persoonlijkheid hebt. Maar continu die bevestiging bij anderen zoeken maakt je niet gelukkig. De enige persoon waarvan je die bevestiging écht nodig hebt ben je zelf.

Een ander punt is keuzes maken. Je kunt beslissingen altijd laten afhangen van andere mensen, maar wat je dan doet, is de controle uit handen geven. Maak keuzes waar je zélf gelukkig van wordt en leer vertrouwen op je eigen intuïtie.

Wachten op redding

Een andere gewoonte die niet gelukkig maakt is denken dat je pas gelukkig bent op het moment dat je een bepaald doel hebt bereikt. Bijvoorbeeld: ‘als ik vijf kilo lichter ben dan ben ik eindelijk gelukkig’. Of ‘als ik straks in een andere stad woon wordt alles beter en ben ik vast niet meer eenzaam’. Maar helaas werkt het vaak niet zo.

Als je die vijf kilo eenmaal kwijt bent krijg je misschien een nieuw doel. Nóg 3 drie kilo eraf. En wat nu als je je ook eenzaam voelt in een nieuwe stad? Wacht dus niet op ‘redding’ in de toekomst maar zoek geluk in de dingen die er nú zijn.

Valse verwachtingen hebben

Het is normaal dat je verwachtingen hebt over toekomstige gebeurtenissen of reacties van mensen uit je omgeving. Maar er zit wel een risico aan verbonden. Want als de dingen anders uitpakken dan je verwacht, is de kans groot dat je teleurgesteld bent of zelfs boos.

Dat maakt je natuurlijk niet gelukkig. Om jezelf te beschermen kun je (valse) verwachtingen beter proberen los te laten. Zo kan iets ook niet tegenvallen.

Je (negatieve) gedachten serieus nemen

Een groot deel van de gedachten die je dagelijks hebt zijn negatief van aard. Nu is dat op zich helemaal niet zo’n ramp. Negatieve gedachten mogen er best zijn. Je moet ze alleen niet te serieus nemen.

Gedachten als ‘je bent niet goed genoeg’ zijn immers niet de waarheid. Het is gewoon wat jij op dat moment denkt. Dat betekent dus dat het niet de omstandigheden zijn die je ongelukkig maken, maar je (negatieve) gedachten. Heel vaak kun je die negatieve gedachten aan het imposter-syndroom linken.

De focus leggen op wat je mist

Er zullen altijd dingen in je leven zijn die je wel hebt en dingen die je niet hebt. Maar jij bepaalt hoe je daarmee omgaat. Focussen op wat je mist gaat je waarschijnlijk niet gelukkig maken. Focus liever op de dingen die je wél hebt en die wél goed gaan. Die andere dingen komen vanzelf wel En zo niet? Dan is dat ook maar zo. De sleutel tot geluk is niet om van je ‘problemen’ af te komen maar met ze te leren leven.

In het verleden blijven hangen

Ja, het is ontzettend vervelend dat je die opdracht op je werk hebt verpest. En j, het is begrijpelijk dat je baalt van een ruzie die je onlangs had met je partner. Maar erover blijven malen maakt je alleen maar ongelukkig.

Jezelf met anderen vergelijken

Nog zo’n gewoonte die ongelukkig maakt is jezelf met anderen vergelijken. Er zal altijd wel iemand zijn die een mooier huis heeft dan jij of een plattere buik. Het heeft dus helemaal geen zin om jezelf met anderen te vergelijken.

Daarbij is het een aanslag op je zelfvertrouwen en dat terwijl je goed bent zoals je bent. Steek je energie liever in jezelf om meer zelfvertrouwen te krijgen.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
8 gewoontes die je niet gelukkig maken
Sluiten