Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Health 22 jan 2018

De gulden regel tijdens het griepseizoen

Bacillen, daar ontkom je niet aan tijdens het griepseizoen. En met kinderen die naar school gaan is dat zelfs onvermijdelijk. Bacillen hebben het daar namelijk zó leuk, dat ze er blijven opduiken. En daarna reizen ze maar al te graag met je kind mee naar huis.

Beter voorkomen dan genezen

Een verkoudheid op zijn tijd hoort erbij. In de eerste twee jaar van hun leven bouwen kinderen namelijk de basis van hun immuunsysteem op. Maar toch is het beter om de verspreiding van bacillen te voorkomen. Hoe? Sociale etiquette. Die vriendin die op bezoek was met haar kindje dat nét hersteld was van een flinke buikgriep (‘Gisteren liep het er nog van voor en achteren uit, maar vandaag lijkt hij weer helemaal de oude’)? Die had gewoonweg beter moeten weten. Jou voor het bezoekje verwittigen kan geen kwaad.

Waarschuw

Bij deze onze oproep aan alle moeders, vaders en verzorgers van kinderen:

Vertel het als je kind ziek is (geweest).

Vertel het aan de ouders waar je kind gaat spelen of met wiens schat hij naar de zwemles rijdt. Kleine moeite, groot plezier. Een gedetailleerd verslag uitbrengen hoeft echt niet. Wijs er gewoon even op dat je lieve, kleine Sam net een paar dagen geleden hersteld is van een hardnekkige griep. Ouders die een weekendje weg gepland hebben, krijgen zo de kans maatregelen te nemen.

Of als je Marie ergens gaat spelen en pas sinds één dag niet meer hoest. Na haar enorme verkoudheid met keelpijn en opgezette klieren en wat nog meer. Vertel dat even. Je denkt misschien: het is toch maar een verkoudheid? Die kan razendsnel veranderen in een flinke griep.De gulden regel tijdens het griepseizoen

Wees eerlijk

Laten we als ouders eerlijk zijn over de verstopte neuzen en onrustige darmen van ons nageslacht. Een namiddag spelen moet je niet meteen afzeggen voor een loopneus. Maar als je kindje net herstellende is van een flinke verkoudheid, loop je liever niet het risico dat het opnieuw ziek wordt.

Is je kind net genezen van de griep en organiseer je morgen een verjaardagsfeestje? Stuur dan een berichtje naar de andere ouders: ‘Wees vooral welkom, maar weet dat kleine Marie een paar dagen geleden nog hoestend de dag doorkwam.’ Vergeet ook de vijfde ziekte niet: dat virus dat vooral voorkomt bij kinderen tussen 4 en 10 jaar is in een latere fase niet langer besmettelijk voor kinderen, maar zwangere vrouwen lopen wel een risico. Duidelijke communicatie creëert wederzijds begrip.

De ander respecteren

Word niet overbezorgd door dit relaas. Ziet je kind er wat bleek uit ‘s ochtends? Als werkende mama is een dag thuisblijven allesbehalve evident. Word je dreumes ziek op school? Dat is een ander verhaal; dat is overmacht. Laten we elkaar gewoon op de hoogte houden, voorzorgsmaatregelen nemen en de ander respecteren als een afspraak moet verzet worden.

Dus neen: we laten ons niet gek maken door die domme bacillen. Maar enige preventie kan geen kwaad.

Reageer op artikel:
De gulden regel tijdens het griepseizoen
Sluiten