Jill
Jill Kids 17 mei 2019

Waarom mama de belangrijkste persoon in het leven van haar kind is

Ieder kind komt wel in een rebelse fase, maar zoals je uit eigen ervaring weet snijdt commentaar van je mama altijd dieper dan welke commentaar ook, voelt haar goedkeuring als de ultieme beloning en volg je haar raad zo goed als altijd op, hoewel je dat laatste niet snel zult toegeven. Je mama is dan ook de belangrijkste persoon in je leven en dat geldt ook voor je kind dat naar je opkijkt.

Ons Nederlandse zusje Bedrock sprak met jeugdpsycholoog Charlotte Boshuisen. Zij legt precies uit waarom mama zo’n belangrijke rol speelt in het leven van ieder kind.

Hechtingsproces

“Het heeft allemaal te maken met het hechtingsproces dat plaatsvindt na de geboorte en in de babytijd”, meent Boshuisen. Daarbij vult ze meteen aan dat dat hechtingsproces niet alleen met de mama, maar ook met de papa in kwestie gebeurt.

“Een kind ontwikkelt een basisvertrouwen in hun directe opvoeders. We zeggen dan dat een kind veilig gehecht is: je groeit op met het gevoel dat je de moeite waard bent en dat er voldaan wordt aan behoeftes als veiligheid, erkenning, warmte, steun en liefde.”

hechtingsproces kind

Hoe werkt dat hechtingsproces?

Als je panikeert omdat je niks speciaals doet om je kind vertrouwen te geven: ho maar. Waarschijnlijk doe je al meer dan genoeg om je kind vertrouwen te geven.

“Door contact te zoeken met je kind, door te voeden als het honger heeft, lichamelijk contact te hebben door te knuffelen, door te spelen en zingen en te reageren op je kind als het aangeeft iets nodig te hebben stimuleer je een veilige hechting”, legt Boshuisen uit.

Hoe zit dat dan later?

Logisch dus dat een kind zijn of haar mama blindelings vertrouwt. Maar hoe zit dat dan als je ouder bent en niet meer afhankelijk bent van je mama voor voeding en veiligheid?

Als je als baby geleerd hebt dat je moeder voldoet aan je behoeftes, ziet wat jij nodig hebt en veiligheid biedt op de momenten waarop je in die dingen nog niet zelf kon voorzien, is de kans groot dat je je moeder ook later blind vertrouwt. Je hebt immers aan haar te danken dat je je babytijd overleefd hebt.

hechtingsproces kind

Dat betekent ook dat de opvoeding van je eigen kind cruciaal is in hoe je baby zich later zal gedragen. Boshuisen verklaart: “Als je in je kindertijd altijd heb meegekregen dat je fouten mag maken, je veilig genoeg hebt gevoeld om op ontdekking te gaan, je ouders je hebben meegegeven dat je mag zijn wie je bent en je erkenning hebben gegeven, heb je op latere leeftijd vaak minder behoefte aan bevestiging en goedkeuring van anderen. Maar de goedkeuring van je ouders blijft een bevestiging die wél fijn blijft om te krijgen, hoe oud je ook bent.”

Je kind opvoeden

Ten slotte geeft Boshuisen haar raad voor jonge ouders wat betreft de opvoeding van hun kinderen: mindful parenting. “Leer een kind bijvoorbeeld dat zijn gevoelens er mogen zijn, dat iedereen wel eens gevoelens heeft van schaamte, onzekerheid of angst. Praat er juist over in plaats van het weg te wuiven. Vertel bijvoorbeeld maar eens wat je eigen ervaringen zijn met emoties, aansluitend op wat er op dat moment bij je kind speelt.”

Meer lezen?

Deze dingen doe je beter niet als je een mentaal sterk kind wil opvoeden

Waarom je altijd met de mopjes van je kind zou moeten lachen

11 dingen die je niet tegen een jonge moeder moet zeggen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Waarom mama de belangrijkste persoon in het leven van haar kind is
Sluiten