Jill
Jill Health 16 jan 2018

Een heet bad is (bijna) net zo gezond als een uur sporten

Is in de fitness raken al een strijd op zich voor jou? Goed nieuws: rumour has it … dat een stomend heet bad net zo gezond is als een uur sporten. Klinkt niet slecht, toch?

Energieverbruik

Natuurlijk kun je een heet bad niet écht met sporten vergelijken. Tijdens een work-out verbrand je calorieën en werk je aan de opbouw van spieren en een gezonde conditie. In een bad daarentegen lig je gewoon stil, waardoor er geen sprake is van spieropbouw of conditietraining. Maar je energieverbruik neemt wel enorm toe wanneer je in een bad van 40 °C ligt. Meer dan wanneer je een uurtje op de hometrainer zit te zwoegen.

Stabielere bloedsuikerspiegel

Uiteraard verbrand je met een uur fietsen meer calorieën dan een met uur in bad liggen; ongeveer 140 meer. Maar in zo’n heet bad verbrand je dan weer wel evenveel calorieën als tijdens een flinke, stevige wandeling van 30 minuten. Een ander pluspunt is dat je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler blijft na het hete bad.

Hoe komt het dat je lichaam zo reageert?

De eiwitten die vrijkomen in je lichaam als reactie op de warmte zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Als die lange tijd te hoog staat, is dat schadelijk voor je zenuwstelsel. Wist je dat deze zogenaamde heat shock-eiwitten ook vrijkomen bij ontstekingen en andere infecties? Ook in die gevallen spelen ze de rol van beschermers.

Op de keper beschouwd is een warm bad dus absoluut geen vervanger van een goede work-out. Het zorgt dan wel voor een hogere verbranding van calorieën, je conditie wordt er niet beter van. Heb je last van een schommelende bloedsuikerspiegel? Of heb je gewoon even een time-out nodig van de dagelijkse sleur? Dan is een heet bad wel een echte aanrader. Mét een glaasje wijn erbij.

Reageer op artikel:
Een heet bad is (bijna) net zo gezond als een uur sporten
Sluiten