Elyne De Bruycker
Elyne De Bruycker Kids 23 feb 2019

Help, mijn kind wilt niet naar de tandarts!

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel, die panische angst voor de tandarts. Hoe zorg je ervoor dat je je kind zonder problemen mee krijgt?

 

Help, mijn kind wilt niet naar de tandarts!

Be strong

Angst kan overgedragen worden van ouders op kinderen. Probeer daarom eerst zelf je angst te overwinnen en toon aan je kinderen dat er eigenlijk helemaal niets aan is. Leg op voorhand uit wat een tandarts doet en waarom het belangrijk is om even in die tandartsstoel te gaan liggen.

Wennen

Het is belangrijk dat kinderen wennen aan het idee dat ze regelmatig een bezoekje aan de tandarts moeten brengen. Begin er daarom vroeg genoeg mee. Neem ze mee op afspraken voor jezelf. Gewoon aanwezig zijn en de tandarts zien is vaak al genoeg.

Mondhygiëne

Als je kind een gezond gebit heeft, spaart dat je al heel wat tandartsbezoekjes uit. Laat je kind niet te veel snoepen of frisdrank drinken en begin vroeg genoeg met het poetsen van de tandjes.

Beloning

Vaak krijgen kinderen een beloning van de tandarts wanneer ze flink zijn geweest. Een extra beloning van mama of papa is ook altijd fijn! Probeer uiteraard wel geen snoepjes te geven om een volgend bezoek zo lang mogelijk uit te stellen.

Kindertandarts

Wanneer al deze tips niet werken, kan je opteren voor een kindertandarts. Zij zijn gespecialiseerd in het omgaan met angstige kinderen. Ze nemen de tijd om het vertrouwen van je kind te winnen en leggen stap voor stap uit wat ze zullen doen. Vaak krijgt je kind zelfs de kans om alle apparatuur rustig te bekijken.

Meer tips voor angstige kinderen? Lees ook Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Help, mijn kind wilt niet naar de tandarts!
Sluiten