Jill
Jill Kids 4 aug 2019

Hoe bepaal je welke games je kind mag spelen?

Waar gamen vroeger iets voor nerds was, speelt zowat ieder kind nu games. Maar weet jij wat je kinderen spelen? En hoe bepaal je welke games je kind mag spelen?

Wat spelen je kinderen?

Van ‘Bejeweled’ waar je steentjes verschuift om combinaties van 3 of meer dezelfde kleur te krijgen tot ‘Fornite’ waarin je wapens en materiaal verzamelt om langer te overleven dan je tegenstanders: er is een breed gamma aan games beschikbaar vandaag de dag. Ben jij op de hoogte van welke games je kind spelen?

Je kunt niet iedere minuut van de dag als een helikopter boven je kind zoemen. Daarom is het veel makkelijker om je kind zo ver te krijgen open te zijn over de spelletjes die hij of zij speelt. Van jouw kant uit vergt dat:

  1. … geen snelle veroordeling van games die jij misschien niet geschikt vindt. Als je kind merkt dat je ieder spel dat hij of zij voorstelt meteen de grond inboort, zal het sneller geneigd zijn dingen te verzwijgen om het spel zo alsnog te kunnen spelen. Geef het spel een eerlijke kans.
  2. … interesse tonen in de games die je kind speelt. Hoe werkt dat? Wat moet je doen? En hoe verdien je punten? Of werkt het niet met punten? Je kind zal met plezier vertellen over een van zijn of haar favoriete bezigheden.

Je kunt uiteraard ook de doosjes van de spellen nalezen om te zien waar het spel over gaat (als je kind nog fysieke exemplaren heeft) of simpelweg af en toe meekijken terwijl je kind speelt.

game-verslaafde kinderen

Hoe bepaal je welke games je kind mag spelen?

Dat is een vraag waar heel wat discussie over bestaat. Als eerste stap is het een goed idee te kijken naar de informatie bij het spel. Daar staan vaak leeftijdsrestricties op die meestal een goed beeld geven van voor wie het spel geschikt is. Daarnaast staan er ook vaak symbolen op die aangeven welk type spel het is. Een vuist staat voor geweld, een spin voor angst, een spuit voor drugs, etc.

Maar laat je niet alleen sturen door die symbolen. Jij kent je kind het beste en weet waar het al dan niet klaar voor is. Het is nooit een slecht idee om het eerste uur met je kind mee te spelen om zelf een feeling met het spel te krijgen. Geweld kan heel gewelddadig zijn, maar het kan even goed betekenen dat het slechts één scene is in het spel.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe bepaal je welke games je kind mag spelen?
Sluiten