Hoe je écht appreciatie toont voor je lief zonder als een slijmbal over te komen

Persoonlijk

In het begin van jullie relatie vlogen de complimentjes jullie om de oren, maar enkele jaren en koters later schiet dat er wel eens over. Toch is het geen slecht idee die complimentjes weer op te nemen, maar dan wel zonder als een slijmbal over te komen.

Appreciatie is een belangrijke factor in een goede relatie: je hoeft echt niet de hele tijd te zeggen hoe gespierd zijn biceps eruit ziet en jij hoeft ook niet voortdurend te horen hoe goed je haar zit. Maar af en toe een schouderklopje kan nooit kwaad.

Biologisch gezien hebben mensen het zelfs nodig om gewaardeerd te worden of zich nodig te voelen. Als ze die waardering niet krijgen, gaan ze ‘m elders zoeken. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier zijn enkele tips.

  • ‘s Ochtends: Je partner even bedanken omdat hij/zij mee is opgestaan terwijl dat niet hoefde, hem/haar succes wensen voor die belangrijke presentatie (en er terloops even bij vermelden dat hij/zij hem vast gaat ownen), … Smeer hem/haar in de tussentijd ook nog een boterham of twee en haar dag is goed.
  • Na afloop van iets waar hij/zij tegenop keek: Een moeilijke confrontatie met een vriend(in), een etentje met je ouders of dat kerstdiner in elkaar flansen terwijl hij/zij nul kookskills heeft: je partner vindt het vast leuk als je zegt hoe goed hij het gedaan heeft en hoe trots je op hem bent.
  • Als je op je werk bent: Ook als jullie niet bij elkaar zijn, is het leuk dat je toont dat je aan hem/haar denkt. Stel voor ‘s avonds iets te gaan eten of stuur simpelweg dat je om frietjes gaat na het werk. Doe iets wat ze niet verwacht en toon dat je haar niet als vanzelfsprekend ziet en dat je qualitytime met haar wilt spenderen.
  • ‘s Avonds: Vraag hoe de dag van je partner was. Simple as that – en toch wordt het zo vaak vergeten. Toon interesse in elkaars leven, dat is misschien wel hét fundament van een gezonde relatie.

Lees ook: Goede seks in een veilige relatie is niet altijd vanzelfsprekend