Jill
Jill Kids 1 sep 2019

Hoe krijgt een kind zelfvertrouwen?

Sommige kinderen wagen zich aan alles, terwijl andere kinderen liever op de achtergrond blijven omdat ze niet veel zelfvertrouwen hebben. Verschillen zijn er nu eenmaal, maar hoe krijgt een kind zelfvertrouwen?

Hoe krijgt een kind zelfvertrouwen?

Het belangrijk is om te beseffen dat zelfvertrouwen een vaardigheid is. Dat betekent dat je het kunt leren net zoals je leert koken, en dat het niet aangeboren is.

Zelfvertrouwen ontstaat door drie factoren. Wanneer die allemaal positief zijn, zal het zelfvertrouwen van je kind groeien.

Basisveiligheid

Ten eerste moet je kind een gevoel van basisveiligheid hebben in de babytijd. Geen paniek als je denkt dat je je baby te weinig hebt geknuffeld. Je kind moet gewoon beseffen dat het kan terugvallen op degene die hem verzorgt. Zolang je je baby dus goed gevoed hebt, aandacht hebt gegeven en liefde zit het vast en zeker goed.

Die basisveiligheid zorgt ervoor dat je kind beseft dat hij/zij het waard is om voor gezorgd te worden, omdat iemand anders in hem/haar gelooft. Dat besef van veiligheid stimuleert je kind ook om zichzelf te ontwikkelen, omdat het weet dat hij/zij zich geen zorgen moet maken over bijvoorbeeld eten.

Gezien en gehoord

Hierbij sluit aan dat je kind ook na zijn baby-tijd zich gezien en gehoord moet voelen. Als je je kind bijvoorbeeld regelmatig dingen mee laat beslissen – al is het maar over iets kleins als wat jullie die avond eten – zodat het weet dat zijn of haar mening telt. Dat geeft je kind niet alleen een gevoel van eigenwaarde, maar stimuleert ook zijn of haar zelfvertrouwen want het betekent dat jij (iemand naar wie je kind opkijkt) zijn of haar mening waardevol vindt. Een mooier compliment is er niet voor je kind.

Lees ook: Zo geef je je kind een gevoel van waardering

Positieve ervaringen

Ten slotte bouwt je kind vertrouwen op als het positieve ervaringen heeft met iets. Als het een situatie meemaakt waarbij iets gelukt is, geeft dat moed dat het de volgende keer ook zal lukken. Daarom zijn dingen die je natuurlijk liggen vanaf de eerste keer zo leuk: je bent er meteen goed in.

Als het aankomt op algemeen zelfvertrouwen, kun je dat het best opbouwen door uit je comfort zone treden en beseffen dat je die situatie aan kunt en zelfs een taak tot een goed einde kunt brengen. Als je ervaart dat je het kunt, krijg je zelfvertrouwen.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe krijgt een kind zelfvertrouwen?
Sluiten