Jill
Jill Culinair 17 dec 2019

Van rood tot wit tot prosecco: hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?

Na een week zie je die fles wijn weer staan en vraag je je af of ze nog wel goed is. Je kijkt naar de kleur en ruikt eraan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee hoe lang een geopende fles wijn goed blijft. Hier is het antwoord.

Ons jongere zusje NSMBL kent de levensreddende kracht van een glas druivennat al. Zij zochten op hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren en wij zijn hen heel dankbaar.

wijn houdbaarheid

Mousserende wijn (die met bubbels dus)

Wanneer je mousserende wijn met een kurk in de koelkast bewaart, gaat de wijn in principe zo’n drie dagen mee. Het enige probleem is dat het koolzuur snel verdwijnt uit deze wijnsoort en daarmee dus ook het hele concept van een wijn met bubbels, duh.

Over het algemeen drink je die fles champagne, cava of prosecco dus het best zo snel mogelijk op. Hoera, een extra reden om toch nog voor dat laatste glaasje te gaan op vrijdagavond. “De cava moet gewoon echt op, sorry schat.”

Lichte witte wijn, zoete witte wijn en rosé

De meeste witte wijnen en rosés zijn maximaal een week (5-7 dagen) houdbaar wanneer je ze in de koelkast bewaart. Na een dag zul je echter al verschil merken in smaak, doordat de wijn oxideert. Hierdoor wordt de wijn vaak minder fruitig en fris. Maar in theorie is hij dus wel nog steeds drinkbaar tot zo’n zeven dagen later.

wijn houdbaarheid

Volle witte wijn

Vollere witte wijnen, zoals chardonnay, oxideren sneller. Hierdoor raken deze wijnen dus ook sneller hun smaak kwijt. Je drinkt ze dus het best op in de drie tot vijf dagen nadat je de fles geopend hebt. Zorg ervoor dat de fles altijd goed afgesloten is en in de koelkast wordt bewaard.

Rode wijn

Wanneer je rode wijn op een donkere, koele plek bewaart kan hij drie tot vijf dagen meegaan.  Een lichtrode wijn is minder lang houdbaar dan een donkerrode wijn door de kleinere hoeveelheid tannines in de lichtrode variant. Wist je trouwens dat sommige rode wijnen zelfs smaakvoller nadat ze geopend zijn? The more you know!

Wijn in een zak

Hoewel het er misschien niet zo elegant en chic uitziet als een fles wijn, blijven bag-in-box-wijnen een stuk langer goed. Wanneer je ze in de koelkast bewaart zijn ze tot een maand (28 dagen) na openen drinkbaar. Ja, een maand!

wijn houdbaarheid

Nu je weet hoe lang wijn goed blijft, lees je misschien ook graag deze wijnhacks.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Van rood tot wit tot prosecco: hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?
Sluiten